Befolkningens ryk mod byerne kan splitte Danmark

Byernes lys trækker i danskerne. Folkevandringen væk fra landkommunerne bekymrer både økonomer og ministre.

Det skrøbelige økonomiske opsving er så ujævnt fordelt i landet, at både topministre, økonomer og kommunernes forening, KL, advarer om risikoen for, at Danmark permanent knækker over i to.

Årsagen er, at flere yderkommuner er ved at blive affolket, skriver Jyllands-Posten.

En ny analyse fra Jyske Bank viser, at der de seneste år er sket en så stor befolkningsbevægelse fra land mod storbyerne, at der sandsynligvis er tale om en permanent, strukturel udvikling.

- Der har de seneste fire-fem år været en historisk stor befolkningsbevægelse fra land mod by, siger Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank.

Samlet sker der nu en fraflytning fra 63 af 98 kommuner svarende til, at der sker en fraflytning fra 83 procent af Danmarks areal.

Kun 15 kommuner uden for hovedstaden oplever fremgang i befolkningstallet.

- Udviklingen med, at befolkningen rykker ind mod byerne, og at væksten i højere og højere grad samles i byerne, er accelereret kraftigt. Flere kommuner er ved at blive affolket, siger Kristian Wendelboe, administrerende direktør i KL.

Udviklingen vækker bekymring hos økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

- Vi skal være meget opmærksomme på, at den økonomiske fremdrift kommer hele landet til gavn. Risikoen er jo, at landet knækker over, siger hun til Jyllands-Posten.

Både hun og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) varsler, at regeringen vil øge fokus på problemet i forbindelse med næste års vækstinitiativer, heriblandt i den kommende nye industristrategi.

/ritzau/

 

Emneord: Fraflytning, Landkommuner, Kommunernes Landsforening, Margrethe Vestager, Henrik Sass Larsena
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

  • Overblik
  • Videndeling
  • Nyheder
  • Inspiration
  • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også