Biskop: Vi skal bekæmpe radikalisering med de love vi har

Vi skal tænke os godt om, inden vi begynder at begrænse frihedsrettigheder, advarer biskoppen fra Viborg.

Politikerne risikerer at gå de radikaliseredes ærinde, hvis de begynder at begrænse ytringsfriheden og religionsfriheden for at stoppe radikaliserede imamer. 

Sådan lyder det fra biskop i Viborg Stift Henrik Stubjkær forud for et møde onsdag blandt partilederne i Folketinget, hvor de vil forsøge at finde en fælles strammere kurs over for radikaliserede miljøer.

Integration - det væsentlige

Vi samler alle væsentlige historier om integration på denne tema-side

- Er der imamer, som begår noget kriminelt, skal vi gå efter dem med loven. Men det skal vi gøre med den lov, vi allerede har. Vi skal være varsomme med at begynde at tale om grundlovsændringer og andet, siger han. 

Henrik Stubkjær er bange for, at hvis politikerne vælger at begrænse imamernes ytringsfrihed ved blandt andet at nægte dem at prædike, så risikerer man at gå netop de radikaliseredes ærinde. 

- De (de radikaliserede, red.) vil jo undertrykke de frihedsrettigheder, som vi sætter højt i det danske samfund, siger han. 

Han opfordrer politikerne til at tænke sig godt om og ikke gøre noget, de kommer til at fortryde. 

- Jeg synes, det er betænkeligt, den drejning som debatten får. At man nu stirrer sig blind på nogle ting her og kaster sig over nogle imamer og taler om grundlovsændringer.

- Der skal vi hæve os lidt op og tænke os godt om, inden vi begynder at begrænse de frihedsrettigheder, som vi er så stolte af og kendt for, lyder det fra biskoppen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tidligere erklæret sig parat til at gå til kanten af, hvad grundloven tillader, i kampen mod antidemokratiske kræfter. 

Før påsken inviterede Løkke de øvrige partiledere til forhandlinger om bekæmpelse af radikale miljøer.

- Jeg vil ikke lægge mig ned for det første og bedste fuldmægtige notat, hvor der står, at her er der en grundlovsudfordring, lød det fra Løkke.

Flere andre biskopper kritiserer i Berlingske politikeres udtalelser om blandt andet at ville fratage imamer retten til at vie og prædike og om muligheden for at fratage imamerne statsborgerskabet i særlige tilfælde. 

/ritzau/

Emneord: Radikalisering, Antiradikalisering, Biskop, Muslimer, Islamisering, Imam
Ritzau på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige har valgt Ritzau som primær leverandør af uafhængigt redaktionelt indhold....
Aktivitet: Artikler: 6985

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 18.06.21 Politik
  Ny politisk aftale: 850 millioner til udvikling af grønne brændstoffer

  CO2-neutrale løsninger inden for blandt andet den tunge transport er afgørende for at komme i mål med den grønne omstilling. Derfor afsætter regeringen og et bredt flertal i Folketinget nu 850 mio. kroner til udviklingen af Power-to-X-teknologier, der skal gøre det muligt i stor skala at omdanne grøn strøm til brint og andre bæredygtige brændstoffer, der kan bruges i skibe, fly, lastbiler og den tunge industri.

 • 10.03.15 Velfærd
  Forebyggelse af ensomhed, angst, depression og radikalisering: Der skal være en psykoterapeut på hver en skole

  Der er et stigende pres i uddannelsessystemet. Danske børn og unge har det psykisk dårligt. Skole- og ungdomsvejlederne melder om flere og flere elever, der er ramt af stress, ensomhed, angst og mobning. Der er ofte en ringe kontakt mellem forældre og børn i vores travle og opsplittede liv. Børn og unge savner stabilitet. De savner simpelthen nogen, der vi lytte til dem, så de ikke føler skam over at opleve problemer i deres liv.

 • 23.09.14 Velfærd
  Kan skolen forebygge radikalisering?

  Et nyt forskningsprojekt om demokrati, køn og udkant i Region Sjællands skoler går nu i gang med støtte fra Ligestillingsministeriet.

 • 19.09.14 Politik
  Regeringen skærper indsatsen mod radikalisering og ekstremisme

  Socialminister Manu Sareen og justitsminister Karen Hækkerup præsenterer i dag regeringens nye handlingsplan om forebyggelse af radikalisering og ekstremisme. Regeringen styrker forebyggelsesindsatsen på alle fronter og strammer lovgivningen bl.a. for at sætte en stopper for det stigende antal unge, der rejser til Syrien og Irak for at kæmpe.

 • 13.09.13 Politik
  Afgørelse i 14 kirkelukningssager i Københavns Stift

  Kulturminister Marianne Jelved har taget stilling til, hvad der skal ske med de 14 kirker i Københavns Stift, som biskoppen har indstillet til lukning. Hun afgør, at seks kirker lukkes, mens seks kirker ikke lukkes. Biskoppen og menighedsrådene er enige om, at de resterende to kirker bliver taget ud af sognekirkelig brug.