Foto: Ilona Gondesen

Blå og røde eks-ministre: Løgn og værdiskred i kontanthjælpsreformer

Fire tidligere topministre kritiserer i skarpe vendinger Folketingsflertal for at lyve og smadre årtiers velfærdsværdier.

Blå og røde eks-ministre er rystet over regeringens kontanthjælpsloft

Kontanthjælpsloftet, der træder i kraft i dag, er udtryk for et markant skifte i dansk socialpolitik. For 20 år handlede diskussionen om, hvad man gjorde for at få de ledige i arbejde. I dag drejer det sig kun om ydelserne.

Kontanthjælpsloft - læs flere historie på temasiden

Find alle vores historier om kontanthjælpsloftet på temasiden her. 

Det siger fire tidligere ministre og fremtræende iagttagere af debatten om sociale ydelser til Avisen.dk. En af dem er formanden for Rådet for Socialt Udsatte og tidligere minister under Nyrup, Jann Sjursen:

- Historisk set er det nyt, at man gør folk fattige og øger ulighed for at opnå vækst. For konsekvenserne er jo uhyrlige, og rigtig mange mennesker bliver marginaliseret og kommer til at leve på kanten af samfundet, siger Jann Sjursen til Avisen.dk

- Kontanthjælpsloftet er i virkeligheden at gøre grin med borgerne. Man lader som om, at hvis man reducerer ydelserne, så får man folk i arbejde, og det er simpelthen lodret løgn. Det drejer sig kun om ydelserne og ikke, om der reelt er job at få, siger Jann Sjursen til Avisen.dk.

Tidligere overborgmester i København og socialminister i 80’erne og 90’erne, Riit Bjerregaard, er enig:

- Målet om større forskel på sociale ydelser og lavtlønsjob har ingen hold i virkeligheden. Det gav mening, hvis der fandtes job, som krævede en lille smule arbejdskraft. Men sådan nogle jobs findes ikke. Det er en falsk forestilling at lade sig om, at alle kan gå ud og finde et arbejde, siger Ritt Bjerregaard til Avisen.dk.

Hun mener, det er blevet tydeligt, at kontanthjælpsmodtagere bliver beskrevet som samfundsnassere på trods af, at de fleste af dem ikke er i stand til at arbejde, selvom de hellere end gerne ville.

Jytte Andersen kan se se, at danskernes syn på kontanthjælpsmodtagerne har ændret sig, siden hun var arbejdsminister i 90’erne under Nyrup:

- Tonen er blevet mere hård og kritisk. Vi lever i et samfund, hvor man er sig selv nok, og hvor man ikke har overskud til, at andre ikke er lige så stærke, som en selv, og som derfor har brug for en hjælpende hånd, siger Jytte Andersen til Avisen.dk.

Ifølge Mimi Jakobsen, der blandt andet var socialminister i 80’erne under Schlüter, mener, at når samfundet kræver hurtigere tempo og højere effektivitet på arbejdsmarkedet, skal samfundet også være villig til at betale for, at nogle ikke kan tage del i ræset. Det sker bare ikke.

- Det er nemt at sparke nedad, men der er efterhånden mange danskere, der lider af “social blindhed”, for at citere Hanne Reintoft (socialrådgiver), og det giver politikerne yderligere spillerum for at kunne gennemføre sådanne reformer, siger Mimi Jakobsen til Avisen.dk

Emneord: Kontanthjælpsloft, Kontanthjælpsmodtagere, Jann Sjursen, Mimi Jakobsen, Ritt Bjerregaard, Jytte Andersen, Ministre, Socialkritik, Socialkrisen, Socialkrise, Udsatte familier, Udsatte borgere, Udsatte børn og unge, Socialt udsatte, Uge 40, Velfærdsstat eller velfærdssamfund
Gæster på DenOffentlige.dk Redaktionen på DenOffentlige udvælger og prioriterer hver dag indholdet på DenOffentliges forside og temasider. Historier, der ikke har en aktiv bruger som afsender, men som stilles til rådghed...
Aktivitet: Artikler: 1828 | Events: 7 | Kompetenceområder: 8

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 17.10.16 Lone Bording
  Brutale jobcentre truer systematisk enlige forsørgere med tvangsfjernelse

  Det kan være svært at forstå at så mange kronisk syge forsørgere sidder fastholdt på kontanthjælp og endnu sværte at fatte menneskesynet bag den brutale sagsbehandling der har parkeret de mest udsatte i den socialt sårbare situation - løfter man sløret en lille smule hører man gang på gang syge enlige forsørgere fortælle at hvis de ydmyger sig til at søge hjælp bliver de truet med at få fjernet deres børn - det er den brutale virkelughed bag de rystende mange enlige forsørgere på kontanthjælp - har du brug for hjælp konkluderer det brutale jobcenter kan du nok heller ikke passe dine børn forsvarligt

 • 07.10.16 Willy
  Prestigen i en diagnose føre til social blindhed.

  Prestigen i en diagnose føre til social blindhed.

  Det er desværre blevet normen at møde folk der aktivt jagter en diagnose enten for dem selv eller for deres børn, så de kan få højere ydelser. Ikke nok med at der er folk der jagter en diagnose, når de har fået den, så er de stolte af den.
  Folk er ikke længere flove over at sige offentligt, at de er arbejdsløs og folk der har opnåede den mystiske “førtidspension” er stolte af den.
  Det er manglen på etik og ære der har skabt -social blindhed-

 • 03.10.16 Gitte H.
  Social blindhed, lige pludseligt opstået blandt folk?

  Nej, det er politikerne sammen med medierne og den private sektor, særligt finanssektoren, i ind- og udland, der over årene har sørget for at få sat en dagsorden, har introduceret et værdi-, etik- og moralsæt og en retorik, som folk helt blindt har indoptaget og accepteret, ja endda har taget til sig som de naturligste ting i verden. Jeg tænker jo her på markedsføringen af den politiske liberalisme, der efterhånden er blevet så "besmittet" af den økonomiske neo-liberalisme, dens logikker og retorikker - og som folk har slugt rådt, på job i såvel det private som i det offentlige som i deres privatliv. Uforståeligt for mig, når de fleste af os er arbejdstagere og ikke arbejdsgivere. Nå, men alt i alt er det, vi nu ser ske fra politisk hold, "bare" mere fra samme skuffe, fordi vejen for længst er banet for det - folket har blindt rettet ind og agter ikke at råbe op - dels fordi mange faktisk af hjertet er blevet tilhængere af neo-liberalismen, dels fordi de fleste? har job og eksistensgrundlag på spil, hvis de råber op.

  Skulle vi ikke være endt her, hvor vi er, så skulle der have været råbt op for lang tid siden, men enten så evnede folk dengang ikke at konsekvensberegne så langt ud i fremtiden. Fordi så havde de set det komme, som sker nu. Eller så blev disse fremtids-konsekvensberegninger ikke "moderne" - hvis altså de overhovedet nåede medierne. Så vi ligger, som vi har redt - dem, der kører på 1. klasse og dem, der i den grad ikke gør det. Og det førende værdi-, moral- og etiksæt gør, at de fleste virkeligt ikke har noget incitament til at ændre på det - fordi det risikerer at gå ud over dem selv.

 • 02.10.16 Lone Bording
  Handicappede straffes af 225 t regel mens Dovne Robert går fri

  med kontanthjælpsloftet er den sociale katastrofe fuldbragt - handicappede med nedsat arbejdsevne skal arbejde langt flere timer i rengøring jordbærmarker og på avisruten end raske fir at undgå sanktion og enlige mødre handicappede børn rammes af loftet mens dovne Robert der har smidt konen på porten kan undgå sanktion ved at lette røven 6 t om ugen - Venstre LA og DF har trådt i spinaten og fortjener at sidde i skammekrogen

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også