Bliv klogere på hvad det vil sige at tinglyse skødet i din ejendomshandel

Der er mange ting, man skal holde styr på, når man enten skal købe eller sælge en bolig. Formentligt er det de færreste, der er bekendt med begreber såsom tinglysning af skøde og berettigelse, inden de første gang skal ud at købe et hus. Ikke desto mindre er tinglysning af skøde en væsentlig del af både det at købe og sælge en bolig, men det er heldigvis ikke noget, du selv behøver at stå for.

Sponsoreret indhold

Herunder kan du blive klogere på, hvad det vil sige at tinglyse skødet. 

Hvad er et skøde?

Når du sælger en bolig, er det vigtigt, at du ikke længere står som den officielle ejer af ejendommen, og omvendt når du køber en bolig, er det vigtigt, at du bliver registreret som ejer af ejendommen. Det er i den forbindelse, at termerne tinglysning og skøde kommer ind i billedet. 

Først og fremmest er skødet bevis for, at du ejer ejendommen. Skødet er både det endelige og officielle dokument på, at du er den retmæssige ejer af boligen. Det er som regel sælger, der står for at tinglyse skødet, medmindre andet er aftalt. Udover at være bevis på eller dokumentation for, at du nu ejer ejendommen, så er salget først endeligt, når skødet er tinglyst. 

Først når skødet er tinglyst er ejerskabet gældende, og det er netop derfor at tinglysning af skødet er en vigtig del af bolighandlen for både køber og sælger. Derfor er det selvfølgelig vigtigt, at der er styr på dette punkt i handlen. Heldigvis kan du med en boligadvokat ved din side få hjælp til tinglysning af skødet. Som køber er det oftest ikke dig, der skal stå få tinglysning af skødet, derimod er det vigtigt at have styr på, at handlen forløber i overensstemmelse med det aftalte. Som køber kan en boligadvokat hjælpe med berettigelse, det vil sige, at advokaten sikrer at alt forløber efter de gældende vilkår i købsaftalen. 

Bolighandlens proces

En bolighandel er en proces med mange trin. Når begge parter har indvilliget i at påbegynde en handel, så skal der først og fremmest udarbejdes en købsaftale. Købsaftalen er en kontrakt mellem køber og sælger, som de aftalte vilkår fremgår af. Når købsaftalen er udarbejdet, skal begge parter underskrive. 

Når købsaftalen er underskrevet, kan sælgers advokat begynde udarbejdelsen og tinglysningen af skødet. Ved tinglysning af skødet bliver sælgers lån aflyst, og købers lån bliver tinglyst. Din boligadvokat sørger for at give banken besked om dette, så du ikke behøver at gøre noget selv. 

Når sælgers lån er aflyst, og købers lån er tinglyst, skal begge parter underskrive skødet, så det kan sendes til tinglysning. Når det er på plads, og skødet er anmærkningsfrit, så har man et gyldigt skøde, hvilket betyder, at købers købesum kan frigives til sælger. 

Tinglysning af skødet er en vigtig del af processen, for når først skødet er gyldigt, så kan overdragelsen af boligen begynde. Det er et lovkrav, at skødet tinglyses, og det er med til at sikre køber mod at sælger sælger ejendommen til andre eller lader eventuelle kreditorer få sikkerhed i handlen.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer