Borgerskattens diskrete charme

30/11/11 9:41

Administrator

For nylig fik jeg øje på en lille annonce fra SKAT på Facebook. Annoncen var et lille kvadrat med SKATs logo ledsaget af teksten: "Egen virksomhed? Og er du den eneste, der er ansat? Så betaler du skat, som når du er borger. Læs mere på skat.dk".

For mig åbner denne annonce flere spørgsmål, end den svarer på. Således kommer jeg lidt i tvivl om, hvorvidt det er i orden med skat, at jeg betaler, som når jeg er borger, eller om, det er noget, jeg skal lave om på? Hvordan betaler man skat, når man er borger? Adskiller det sig nævneværdigt fra, hvordan de gejstlige, adelen og bønderne betaler skat? Og har vi i øvrigt ikke opløst stænderforsamlingerne og afskaffet standssamfundet?

I min pure ungdom var jeg en venstreorienteret lømmel, der arbejdede frivilligt i en mere eller mindre revolutionær bogcafé, og dér havde borgerskabet ikke nogen større stjerne. Til trods for, at jeg i dag tilhører borgerskabet, så er modviljen imod prædikatet intakt, og der skal ikke skiltes med tilhørsforholdet.

Og hvem er for resten ikke borgere her i landet? Er der en tydelig distinktion imellem systemet og borgerne? Betyder det, at de ansatte i SKAT eksempelvis skal betale skat på en anden måde end os andre, ligesom ansatte i Nationalbanken er udstyret med en lønkonto og et dankort fra samme? Sidstnævnte giver i øvrigt nogle pudsige implikationer af nationaløkonomisk karakter, hvis man overtrækker sidst på måneden – men det er sikkert kun borgere som mig, der kommer til den slags, og jeg har ikke konto i Nationalbanken.

Når det offentlige (ingen nævnt – ingen glemt) taler om og til borgerne og bruger præcis den term, så markerer det en forskel mellem dem (borgerne) og os (systemet/det offentlige), der ikke nødvendigvis afstedkommer den store velvilje hos borgerne. Det bliver en stor grumset fællesbetegnelse, der er ligeså fremmedgørende som et finanslovsforslag; og meningen med at være på Facebook er jo at være nærværende og ”i øjenhøjde”.

Jeg tillod mig i øvrigt at sende en mail til SKAT, hvor jeg spurgte lidt ind til dels meningen med ovennævnte annonce og dels hvorfor man ikke præciserede, hvad man egentlig mente – nemlig at beskæftigede i enkeltmandsvirksomheder skal betale skat ligesom og på samme måde som alle andre. Her følger et direkte klippeklistret citat fra det svar, jeg trods alt fik:

”Det betyder altså, at du opgiver skatten som borger, når du har en enkeltmandsvirksomhed. Jeg vil ikke mene, at din formulering bidrager til større oplysning end den eksisterende tekst.

Jeg vil dog kigge på, om vi ikke kan gøre budskabet mere præcist inden for det antal tegn, der er til rådighed, når man annoncerer på FB, fx nævne ordet ”enkeltmandsvirksomhed”. Dog kan jeg oplyse, at man bliver ført ind på en side med uddybende information. Vi håber altså at fange målgruppens opmærksomhed ved, at de – hvis de kan sige: ”Ja, jeg har egen virksomhed” og ”Ja, der er ikke andre i virksomheden end mig”. Og herefter føre dem ind på skat.dk/forskud.

Det er vilkårene for markedsføring på et medie som FB. For vi har ikke mulighed i en sådan annonce at forklare, hvad det egentlig betyder, at man skal ”betale skat, som når man er borger”.

Den lader vi lige stå et øjeblik. For hvis man ikke kan forklare, hvad det egentlig betyder, så er det vel smartest til at begynde med at holde kaje. Eller som vi sagde nede på Lolland: Hvis du ikke ved, hvad du snakker om, så hold kæft. Skat…
 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce