Drop dogmerne om brugerbetaling

Hvis der er noget, der kan få danskerne op af stolene, så er det brugerbetaling i sundhedsvæsenet. For selvom man både i Norge, Sverige, Finland og Tyskland som noget helt naturligt betaler for at besøge lægen, så er det fortsat gratis i Danmark, og det ser mange gerne fortsætte. Ja, det modsatte ville nærmest være naturstridigt, forstår man ind imellem på debatten.

En ny rapport fra AKF viser imidlertid, at en række af vores nabolande håndterer brugerbetaling på en helt anden måde, end vi gør i Danmark. Og det rejser spørgsmålet, om det ikke er på tide, at vi i Danmark tager en udogmatisk debat om brugerbetalingens fordele og ulemper?
For uanset om man er glødende fortaler for eller modstander af brugerbetaling i sundhedsvæsenet, så dokumenterer AKF’s rapport i hvert fald helt tydeligt, at det ikke er naturgivent, at brugerbetaling skal håndteres, som vi gør det i Danmark – sammenlignelige lande omkring os har et hav af alternative måder at gøre det på.

Derfor er det på tide, at politikere, faglige organisationer og andre interessenter udogmatisk sætter sig sammen og diskuterer brugerbetaling i sundhedsvæsenet. Vi bliver nødt til at se på, om vi anvender brugerbetaling korrekt i dag, og hvad vi kan lære af andre lande i den sammenhæng.

Vi skylder hinanden at diskutere brugerbetaling, og vi skylder hinanden at diskutere, om den måde, vi i Danmark anvender den på, er fair og understøtter ambitionen om mest mulighed lighed i sundheden.

Brugerbetaling findes jo mange steder i sundhedsvæsenet. Seneste har vi set debatten om tilskud til nye og moderne lægemidler, som bare er et af elementerne i diskussionen om anvendelse af brugerbetaling. Et andet element er, at det system, vi har i dag, betyder, at man eksempelvis skal betale for dyr tandbehandling, mens det er gratis at få høreapparat. Det er da paradoksalt.

Så lad os droppe dogmerne, sætte os til bordet og diskutere brugerbetaling så fordomsfrit, som det nu kan lade sig gøre – måske bliver vi klogere?

Emneord: Brugerbetaling, Læger, Velfærd, Sundhed, Dansk Erhverv, Politik
Dansk Erhverv på DenOffentlige.dk Dansk Erhverv er erhvervsorganisation og arbejdsgiverforening for fremtidens erhverv. Dansk Erhverv repræsenterer 17.000 virksomheder og 100 brancheorganisationer inden for handel, rådgivning og ...
Aktivitet: Artikler: 70 | Events: 1 | Kompetenceområder: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 02.04.20 Sundhed
  Status og prognose for coronavirus-epidemiens fremtidige udvikling

  Efter alt at dømme er smittespredningen i Danmark bremset lidt op. Samlet set mener SSI derfor, at smittetrykket nu på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne og gå i gang med en ansvarlig, trinvis og kontrolleret genåbning af landet.

 • 01.04.20 Sundhed
  Regering og folketing udvider vaccinationsprogram

  Folketingets partier og regeringen iværksætter ny vaccinationspakke, der skal reducere antallet af sårbare patienter, som rammes af andre alvorlige infektionssygdomme og medvirke til at forhindre et overbelastet sundhedsvæsen under udbruddet af coronavirus i Danmark.

 • 31.03.20 Social
  Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse klar med fælles håndsrækning til særligt udsatte

  Mange sidder lige nu hjemme og savner hjælp til praktiske gøremål på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus. Røde Kors og Kræftens Bekæmpelse går nu sammen om en indsats, der skal få flere til at bruge organisationernes hjælpetilbud.

 • 30.03.20 Sundhed
  150.000 liter håndsprit på vej til kommunerne

  Vodka og shots er skiftet ud med håndsprit til landets borgere. En virksomhed i Kolding er nu på vej med 150.000 liter håndsprit, som vil kunne dække det kommunale forbrug de næste par måneder. De første liter kommer allerede i den kommende uge.

 • 26.03.20 Sundhed
  Sundhedsstyrelsen: 11 gode råd til trivsel og mental sundhed

  For mange personer kan det være en udfordring, at mange af de vante rammer i samfundet er ændret under COVID-19 epidemien. Det kan påvirke ens livskvalitet og trivsel. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 11 gode råd til, hvad man kan gøre for at fastholde og styrke sin egen trivsel og mentale sundhed.