Elendig sagsbehandling er årsagen til tonen

Jeg vil påstå at tonen i debatten er helt og holdent afledt af hvordan hovedaktørerne (kommunerne) arbejder med området, og det er BÅDE respektløst OG mærkværdigt! Debatten raser i medierne, om hvorvidt vi (staten Danmark) bruger for mange penge på sygedagpenge, kontanthjælp og overførselsindkomster helt generelt.

Så sent som tirsdag aften på DR1 i Aftenshowet, har 2 af de sidste dages mest omtalte debattører kaldt tonen i debatten for henholdsvis respektløs og mærkværdig.

Mandag d. 11. februar havde Ekstra Bladet en artikel om en yngre mand, som har fået sclerose. En sygdom som desværre, uundgåeligt, vil medføre at denne yngre mand på et tidspunkt bliver helt uarbejdsdygtig. 

Hans arbejdsgiver DSB, har anerkendt at der kan være problemer med arbejdsevnen, og har valgt at beholde Kasper så længe som muligt, hvis de altså kan få lov.

Sagsbehandlingen i sagen hos Randers Kommune har nemlig nu trukket så langt ud, at De Danske Statsbaner stærkt overvejer at de ikke vil vente længere, og derfor alligevel ikke vil oprette et fleksjob til ham.

Kaspers situation er langt fra enestående, og tankerne om lang sagsbehandling for økonomisk vinding er jeg ret overbevist om at han har ret i.

Jeg vil her fortælle lidt om en af vores sager, en sag ved Nordfyns Kommune, som har næsten samme forløb.

Rikke Mulvads diagnoser er ikke af samme art, men det er næsten også den eneste forskel.

I Rikkes sag har alle læger også udtalt, at de ikke kan gøre mere for at øge funktions- og arbejdsevnen, og at man (Nordfyns Kommune og Rikke) uanset hvad, i fremtiden skal forvente at Rikke maksimalt kan yde på halv kraft.

Rikke har også en arbejdsgiver der venter på hende, eller rettere sagt, det har hun kun lidt endnu. Arbejdsgiveren her er også ved at tabe tålmodigheden, og det er jeg ærlig talt også.

De lægelige udtalelser i sagen har været klar i flere måneder, og det har arbejdsprøvningerne også, men alligevel kan vi ikke få et klart svar i sagen.

Jeg kan som professionel med stor viden og indsigt i reglerne ikke lade være med at tænke på, om ikke Nordfyns Kommune meget hellere vil lade Rikke "sejle hendes egen sø" frem for at bevilge hende et fleksjob. Rikke er nemlig så "uheldig" at hun er gift, hvilket så udelukker hende fra at få en ydelse på grund af ægtefællens indkomst.

En bevilling der vil gøre at Rikke igen kan se fremad, at familien ved hvad de har at regne med, og samtidig kan tjene en løn (og betale skat).

Vel at mærke noget Rikke ikke har prøvet længe.

I artiklen fra Ekstra Bladet udtaler Kaspers (måske) kommende arbejdsgiver at de "undrer sig". 

Jeg undrer mig sgu også.

Det vi er vidner til, dagligt, på kontoret af respektløs sagsbehandling, mærkværdige afgørelser og lignende fra de Kommunale forvaltninger  er helt klart ikke bare en "enlig svale" som en folketingspolitiker tidligere har udtalt at den type fejl var.

Det er med fuldt overlæg, og er økonomisk kassetænkning af værste skuffe, uden hensyntagen til hverken den enkelte borger eller samfundet.

Det er ikke den sygemeldte borger, eller personen med sociale problemer på kontanthjælp som er problemet.

Det er den kommunale administration på området!

Kommunerne er fast besluttede på at spare penge, og det gør de her bedst ved ikke at lave noget. 

Eller jo de laver noget, men de bruger det meste af tiden på at mistænkligøre både borgerne og de lægefaglige de udtaler sig. 

Brugte man lidt sund fornuft, og ikke mindst lovgivningen som den var tiltænkt, ville man ikke alene spare penge, man ville endda få flere penge ind på bundlinien (skattekontoen).

Når lægerne siger at der ikke er mere at gøre, så lad dog være med at tro at en ny arbejdsprøvning får karakter af "helbredende håndspålæggelse" og kan løse tingene. Nogle gange (mange gange) er det bedre og mere samfundsøkonomisk korrekt at lytte og så få tildelt det fleksjob. Så har vi en borger der igen bridrager til skattefælleskabet, og igen kan koncentrere sig om arbejdsmarkedet og familien.

Husk, kære kommuner og regering, man kan kun "rehabilitere" hvis der i forvejen er noget at bygge på. Gode intentioner og lyserøde drømme er ikke nok.

Emneord: Privatraadgiver.com, Ekstra Bladet, Socialrådgiver, Sagsbehandling, Nordfyns Kommune
Den private socialrådgivers blog på DenOffentlige.dk Ricky Magnussen blogger ikke længere på DenOffentlige.  Du kan herunder finde link til de to indlæg, han har skrevet.    
Aktivitet: Artikler: 2

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 13.02.13 Guest
  Erstatning

  Find selv ud af loven mht erstatning, det er nemlig ikke alle erstatninger der udløser at de må stoppe din kontanthjælp.. Feks er den erstatning du får for varig men ikke en de må pille ved..
  De vil bilde dig det ind, men så siger du bare du har snakket med en advokat så trækker de piben ind, de ved nemlig godt det er ulovligt det de gør..
  Men find ud af hvor meget af din erstatning som kommunen slet ikke må røre ved/tage hensyn til, for de gør det betstemt ikke for dig, og de vil plukke dig for hver en krone du har også selvom de ikke må..

 • 13.02.13 Heidi Asbjørn Freke
  Tusind tak! Det sender jeg

  Tusind tak! Det sender jeg videre til dem.

 • 13.02.13 privatraadgiver.com
  Lukker sag?!

  Hej Heidi
  Din kommune er forkert på den (som i så mange andre tilfælde) det er uanset om du får en ydelse eller ej, forpligtede til at udrede din arbejdsevne, og kan de så KOMME I GANG!

  Det står højt og larmende tydeligt i Lov om en Aktiv Social Politik § 1...

  længere er den faktisk ikke...

 • 13.02.13 Heidi Asbjørn Freke
  I februar 2010 var jeg

  I februar 2010 var jeg involveret i et voldsomt trafikuheld på E45. Denne ulykke sendte mig med udrykning på skadestuen hvor jeg efter endte undersøgelser blev udskrevet med diagnosen forstuvet nakke.
  På dette tidspunkt arbejdede jeg 30 timer ugentligt på et demensafsnit og læste historie på universitet ved siden af uden SU.

  Da jeg pga. stærke smerter i ryg, nakke og især skulder ikke kunne komme på arbejde blev jeg først sygemeldt for et par uger. Da disse uger var gået blev det efterhånden klart for mig at ulykken havde ramt mig hårdere end jeg først havde antaget. Jeg havde fået problemer med hukommelse, med at tale, stave, hovedpine, jeg kunne ikke koncentrere mig og var blevet utrolig træt og balanceproblemer.

  Da jeg efter et par måneder stadig ikke kunne give mit job en dato for tilbagevenden blev jeg fyret med 3 måneders opsigelse.

  Aalborg kommune sendte mig på et ugentligt 10 timers sygemeldingskursus som jeg var glad for at være en del af da det gav mig en fornemmelse af hvad jeg kunne/kan præstere. Da forløbet nåede sin afslutning flyttede jeg til København for at bo sammen med min kæreste. Her i København blev min sag revurderet og jeg blev frataget sygedagpenge efter et år og modtog derefter kontanthjælp, eftersom der ikke var nogen afklaring på min sag..

  Jeg har været til undersøgelse på neurologisk afdeling på rigshospitalet og derfra vurderes det at min tilstand muligvis aldrig ændrer sig.
  Jeg har været hos en reumatolog som har givet mig nogle øvelser for smerterne i nakke og ryg. Jeg træner nu 5-6 gange om ugen i fitnesscentret for at styrke mine muskler i nakke/ryg/ skulder i håb om at mindske mine smerter. Men det er pest eller kolera, træning forværrer hovedpinen og trætheden, ingen træning gør mere ondt i skulderen og nakken.

  Jeg gør alt hvad jeg skal, samt mere til for at styrke min krop og jeg ønsker intet andet end at vende tilbage til job og studier men i øjeblikket er dette ikke realistisk. Jeg bliver ofte hurtig overbelastet og får hovedpine og dette afholder mig fra mange sociale aktiviteter.

  Eftersom systemet ikke ville ofre de fornødne ressourcer på at hjælpe mig med en diagnose fandt jeg selv frem til "Center for hjerneskade" og gennemgik der en række tests som fandt en hjerneskade. Nu er jeg så diagnostiseret i hovedet men jeg kan ikke vende tilbage til min uddannelse uden genoptræning.
  Jeg er kommet på et gratis forskningsforløb under center for hjerneskade. Eftersom det er forskning er der grænser for hvor meget de kan hjælpe mig men de forsøger nu at hjælpe mig i jobtræning så jeg kan blive afklaret.

  Midt i alt dette, kører min advokat sagen mod forsikringen, dermed har han skaffet mig erstatning for tabt arbejdsfortjeneste som først blev modregnet kontanthjælpen. Derefter blev jeg frataget kontanthjælp da min forsikring skulle betale mig mere jo mere kommunen modregnede.
  Nu er jeg overgået til forsørgelse af min forsikring, dermed frafalder min ret til hjælp fra kommunen åbenbart også! Jeg har fået besked fra Jobcentret, at nu hvor jeg anses som selvforsørgende afsluttes min sag....? Hvad så nu? Ifølge lovgivningen kan de lukke min sag indtil min forsikring ikke længere vil udbetale tabt arbejdsfortjeneste. derefter kan jeg atter søge kontanthjælp og de kan opstarte en ny sag..Det er Molboarbejde, det er vanvittige spild af ressourcer.

  Ingen sagsbehandler fra jobcentret, dermed ingen jobtræning, genoptræning eller afklaring.
  Min situation er efterhånden så desperat at selv for en fighter og ukuelig optimist for mig er det efterhånden en sort horisont. Derudover har jeg indtil videre haft 7 sagsbehandlere som alle skulle læse op på min sag inde de kunne tage stilling, hvilket de aldrig nåede før jeg fik en ny..det er 7 sagsbehandlere på de 2, 5 år jeg har boet i København og uanset hvor meget jeg har ringet, skrevet, tigget og bedet har de intet gjort for at hjælpe mig videre, min sag har været syltet.

  Jeg har været en kvinde der arbejdede dobbeltvagter- af og til 50- 60 timer om ugen med en indkomst på ca. 16.000 kr. for derefter at læse og gå til eksamen på universitetet. Jeg ønsker ikke dette, jeg ønsker at komme videre, at gøre min uddannelse færdig.

  Jeg ønsker ikke at blive parkeret på forsørgelse men jeg kan ikke varetage et fuldtidsstudie i øjeblikket eller et job.
  Min drøm er at færdiggøre min historiker uddannelse, at grave ud i Mexico og blive underviser på universitetet, men alt dette er i øjeblikket udenfor rækkevide pga de skader jeg har fået i kroppen og i hjernen.

  Jeg er bange for fremtiden...En fremtid hvor jeg drømmer om at være et aktiv for staten og kunne bidrage med den viden jeg har og forhåbentlig vil tilegne mig mere af.
  Jeg fralægger mig absolut ikke ansvaret for eget liv, derimod arbejder jeg hårdt på at genoptræne det jeg selv kan og kontakter de instanser jeg selv kan- på trods af hovedpiner, skulder/nakke smerter og mangel på hukommelse og på at kunne strukturere.

  Jeg ønsker ikke medlidenhed eller at vræle offentligt men oplysning omkring en gruppe mennesker som i øjeblikket bliver stemplet som ugidelige og ikke mindst et mindre træg system så vi ikke bliver syltet, glemt og står uden den smule hjælp der kan hjælpe os til selvhjælp.

  Jeg ønsker virkelig et lidt bredere perspektiv og en forståelse for at vi som mennesker kan komme ud for ting som vi ikke selv kan kontrollere og herefter har vi måske brug for et lille hjælpsomt puf i forhold til at kunne rejse os igen- så vi atter kan tage det fulde ansvar for eget liv.

 • 13.02.13 Guest
  God blog Ricky. Glæder mig til at følge med i dine skriverier!

  God blog Ricky. Glæder mig til at følge med i dine skriverier!
  MVH J.M.E.

 • 13.02.13 John N
  et sygt system

  Kan kun tilslutte mig skribentens argument om at kommunerne er mere interesseret i kassetænkning end i at hjælpe folk. Jeg er desværre bosiddende i en af "slyngelkommunerne", Silkeborg. Jeg har så "kun" været sygemeldt i 3½ år(og været selvforsørgende det sidste 1½ år) og er sammenlignet med flere bekendte ny i systemet. Har da ved flere lejligheder også opdaget hvordan der både er ændret i beskrivelse af min sygdom. Er for tiden i mit andet afklaringsforløb hos jobkompagniet. Første gang var en af de primære henvisningsårsager depression - altså har man jo selv fra kommunens side erkendt at jeg lider af depression. Nu fremstår det så i mine papirer som "psykisk belastning uden nærmere specifikation" eller "mistanke om depression".
  På møde med tidligere sagsbehandler i april sidste år blev det aftalt at der skulle henvises til psykolog/psykiater med henblik på at få lavet en beskrivelse af min psykiske tilstand. Der skete bare aldrig rigtigt noget og sagsbehandleren gjorde hvad han kunne for at få det bagateliseret som at det ikke rigtigt var nødvendigt på det følgende møde. På dette møde blev det så til gengæld aftalt at jeg skulle i et afklaringsforløb fordi at det tidligere jeg havde på fire mdr hos jobkompagniet og fire mdr efterfølgende virksomhedspraktik jo var over et år gammelt (et år hvor der fra kommunens side ikke skete en skid i min sag) og nok derfor ville blive forkastet som værende forældet. Har lidt mailkorrespondance med sagsbehandler efter mødet i juli og han skriver i en mail dateret sidst i juli at han HAR henvist til jobkompagniet. Efter noget tid hvor jeg ikke har hørt fra jobkompagniet påtaler jeg det i en mail til sagsbehandler og han skriver at det er normalt der går noget tid, men han vil lige gøre dem opmærksom på at jeg ikke har hørt fra dem (glimrende lejlighed til at rette op på evt. fejl). Da jeg efter noget tid stadig ikke har hørt fra jobkompagniet kontakter jeg dem direkte for at høre til situationen og får at vide at de IKKE har modtaget noget på mig og at de ingen akter har på mig siden min sag blev lukket efter praktikken i mit første forløb der. Kontakter så sagsbehandler for at høre hvad f... det lige er for noget. Henvender mig adskillige gange via mail uden at få svar. Først da jeg modtager indkaldelse til møde i september hører jeg fra ham efter at jeg som svar på indkaldelsen sendte ham endnu en mail - denne gang med kopi til hans leder. Bliver ringet op og han må erkende at der var nogle ting han skulle have gjort som han ikke havde fået gjort og han havde redegjort overfor hans chef og jeg ville modtage noget i forbindelse med denne redegørelse - har dog endnu ikke modtaget noget. Blev lovet at der straks blev sendt en henvisning og fulgte også op på det hos jobkompagniet og de modtog henvisningen sidst i september. Modtager så brev fra jobkompagniet i starten af november med indkaldelse til møde midt i november, men det er til et andet forløb end det aftalte og det undrer jeg mig lidt over og når da også at modtage et brev fra jobkompagniet om at mødet er annuleret fordi henvisningen er trukket tilbage da man har fundet ud af at det var det forkerte forløb jeg var henvist til og der bliver så i midten af november lavet en ny henvisning til jobkompagniet. Det er forøvrigt i forbindelse med aktindsigt hos jobkompagniet at jeg ser de to nye beskrivelser på min depression i forbindelse med de to henvisninger.
  Nægter at tro på at en sagsbehandler kan være så inkompetent og stadigt være ansat, så kan nærmere forestille mig at det har været en helt bevidst og taktisk manøvre for at trække tiden og sylte min sag således at jeg på ingen måde ville kunne nå at være blevet afklaret inden nytår hvor den nye reform trådte i kraft. Udover ovenstående så har der også været flere andre ting undervejs i forløbet, men desværre så er det jo ikke et enestående tilfælde af hvordan kommunenerne yder uanstændig og uansvarlig sagsbehandling for at spare lidt småpenge så vores "kære" borgmester kan få råd til sine prestigeprojekter ...

 • 13.02.13 Bente Stenfalk
  Man bliver ikke rask af tidudtrækning og tvang

  Jeg kunne ikke være mere enig med skribenten. Læs Jytte Hestbechs to glimrende bøger om samme emne. Tidudtrækning, chikane og mangel på forståelse så man ikke begriber en kommune kan spille så dum, hvis det ikke lige var for at spare penge... Men at ødelægge en medborgers liv med vilje er helt utilstedeligt:
  http://www.saxo.com/dk/velfaerd-eller-svindel-om-korruption-og-magtmisbrug-i-den-offentlige-sektor_jytte-hestbech_ukendt_9788776911577

 • 13.02.13 Annett
  Det ikke kun de ledige og syge borger der har den mening...

  citat:
  De kommunale jobcentre fungerer ikke. Derfor vil vi ikke bruge dem.

  Sådan lyder beskeden fra flere og flere arbejdsgivere, der fravælger jobcentrene, når de søger arbejdskraft.

 • 13.02.13 Guest Per Christensen (Webpermand)
  Overførselsindkomst.

  J.B.O.(Fra LA) aner jo ikke hvordan det faktisk står til med de syges og arbejdsløses tilværelse. Velfærd for de svageste er fyord for ham og ligesindede.
  Danmark har råd til velfærd til de svageste. Statskassen har jo overskud.
  Vil J.B.O. og ligesindede se hvordan et budget ser ud for borgere på overførselsindkomst? Så kan han og andre se sådanne her: http://www.depweb.dk/nyheder_dw/raadighedsbeloeb_borger_skemaer.html
  Det er fra borgere på kontanthjælp som enlige og med børn og andre ydelser der kan læses om.

 • 13.02.13 Gitte
  Danmarks velfærd ( udtalt at Joachim B Olsen)

  Vi har for mange på overførselsindkomst i idag, og vi har for få, til at tjene pengene til at vi kan udvikle vores velfærd, det må alle da kunne forstå, Nej det fatter jeg ikke, eller det vil sige, hvis Joachim mener at det er de syge og de arbejdsløse der skal betale for at Danmark kan udvikle velfærden, så forstår jeg det ikke, for så er det de fattigste det skal betale for velfærd til de rige og det forstå jeg ikke.

 • 12.02.13 H.Nielsen
  Ja desværre er systemet jo

  Ja desværre er systemet jo efterhånden kun til, for systemet, og ikke for de borgere, der måtte have behov for hjælp.. Gå en tur igennem en hvilken som helst by, så kan du finde flere eks. på kommunernes sløseri og kassetænkning.. Har sågar oplevet en ansat hos Jobcenteret i Silkeborg give udtryk for det samme, efter hun havde været sygemeldt i den periode, og selv oplevet systemet fra den anden side af skranken.. Siger jo lidt om hvor slemt det står til..

 • 12.02.13 Kenneth
  Hvor er det sandt. Det er jo

  Hvor er det sandt. Det er jo det der er sagens kerne.

  Elendig sagsbehandling og Silotænkning af værste slags.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også