Man er fattig på lav kontanthjælp - punktum.
Jeg har spurgt tre klienter, der modtager den lave ydelse, hvad de får udbetalt, da jeg har troet, at jeg var helt gal på den. Men det er jeg desværre ikke. Da man i dag ikke får en udbetalingsspecifikation, men en sms eller en opgørelse via Nemid, kan der ikke ses den fulde udregning, men blot udbetalingen. Flere har angrebet mig for at regne forkert - og ikke kende til de mest basale skatteregler som personligt fradrag mv.
Det budget jeg opstillede i mit indlæg ”Er man fattig, hvis man ikke har råd til mad?” var blot et eksempel på en tilfældig persons udbetaling på lav ydelse. Jeg vil gerne understrege, at jeg tog det laveste eksempel, jeg er stødt på - indtil i dag, hvor jeg faktisk har fået oplyst, at der var en, der kun fik en udbetaling på 3000 kr. pga af hendes fradrag. Fradraget kan nemlig variere afhængig af restskat, der jo går to år tilbage. Så mit eksempel med 4000 kr. til udbetaling er faktisk ikke urealistisk. Det kan godt være, der er nogle der får mere, men der er altså også nogle der får mindre.
Derudover virker det helt sindsygt, at nogle mennesker kan gå så meget op i 1000 kr, når man udemærket ved, hvad det koster at leve - og hvad det vil sige at skulle betale alle sine udgifter ud fra et beløb, der end ikke rækker til mad og husleje - især hvis man bor i hovedstaden, hvor det jo bekendt er dyrere at bo, og hvor rigtig mange med sociale og psykiske problemer har det med at søge til.
Når vi taler om fattigdom er det vigtigt at se på, hvad et menneske har at leve for om måneden. Derfor tog jeg den udfordring op at sætte et fiktivt budget, der faktisk ikke er urealistisk. Mange fra den virkelige verden fatter bare ikke, at man får så lidt. Og nogle mener helt overraskende, at det er et helt fint beløb at leve for.
Jeg er i daglig kontakt til dem, nogle postulerer ikke findes, ”De fattige”. Dem der er så fattige, at den sidste udvej er fængslet. For når man mister kontanthjælpen, lejligheden, tænderne og værdigheden er der kun kriminalitet og cellen tilbage. Og sådan er virkeligheden altså for mange mennesker i Danmark, selvom nogle går rundt og tror noget andet.
I modsætning til lande som Norge, Holland og USA, måler vi ikke fattigdom i Danmark, fordi det indtil nu ikke har været muligt at nå til enighed om en dansk fattigdomsgrænse. Men i forbindelse med EU’s fattigdomsår 2010 nedsatte CASA, center for alternativ samfundsanalyse en arbejdsgruppe, der kom frem til følgende definition på hvad det vil sige at være fattig i Danmark anno 2010:
”Så lav en indkomst, at man ikke kan forbruge og deltage i samfundslivet i overensstemmelse med den almene livsstil. Har et budget, der ikke muliggør, at man kan 'sammensætte en kurv af nødvendige varer - svarende til et nødvendigt og beskedent forbrug.”
Grænsen siger ikke meget og sætter ikke et egentligt beløb, derfor kan det være vældig svært at diskutere fattigdom, når der ikke er sat et beløb på en minimumsindtægt.
De voksne, der har mindst at leve for - dem der er under 25 år og på udeboende kontanthjælp - er fattige ud fra CASAs definition. Og jeg kan i mit pladderhumanistiske hoved ikke finde ud af, hvorfor man - uanset politisk standpunkt – ikke kan se, at man ikke kan sammensætte nogen som helst madkurv, betale en husleje eller have råd til en brugt cykel eller et månedskort fra DSB for 4000-5000 kr. mdr. udbetalt.
Jeg opstiller her et eksempel på et budget for en helt normal dansker på 24 år, der bor i hovedstaden, og ikke er på kontanthjælp men modtager SU og arbejder. Det nedenfor anførte er et "rigtigt" budget.
Udgifter mdr:
Kollegievær. m. varme 3500 kr
El 300 kr
Mad 2000 kr
Hygiejne 200 kr
Tøj 400 kr
Transport 300 kr
Hypercard
Forsikring 150 kr
Licens 202 kr
Internet/tv-antenne 300 kr
Telefon 300 kr
Fitnessworld 250 kr
Udgifter i alt 7.902 kr.
Indtægt netto mdr:
SU 4500 kr
SU-lån 2943 kr
Fritidsarbejde 4400 kr
Indtægter i alt 11.843 kr
Overskud efter faste udgifter: 3941 kr.
Kan du se forskellen på at være på SU med adgang til lån og arbejde jf. at få udbetalt mellem 4000 - 5000 kr på lav kontanthjælpstakst - uden mulighed for at supplere med arbejde eller lån?
Og ja, jeg ved godt, at kontanthjælp er ment som en midlertidig ydelse. Problemet er bare, at der på nuværende tidspunkt er 39.000 unge, der er strandet på denne ydelse i over et år eller mere. De er syge på den ene eller den anden måde, da de er registreret som "ikke arbejdsmarkedsparate."
(Læs tidligre blogindlæg: "Er man fattig, hvis man ikke kan købe mad?")
Kom nu med den fattigdomsgrænse, så vi ikke skal gætte os til, hvornår man er fattig.
Link til nylig undersøgelse af privatøkonomi for SU-modtagere, der viser, at et rådighedsbeløb på 3700 kr. mdr når alt er betalt er normalt:
Link til "Hvad koster det at leve" via budgethuset: www.budgethuset.dk/hvad-koster-det-at-leve/
Hej Puk,
det jeg synes er så grotesk i dine indlæg, det er ikke selve dine udregninger eller dine indlæg i det hele taget.
Det jeg synes der er grotesk, det er at det skal koste penge at få føden.
Vi skal med andre ord have penge til at vi kan betale for at leve. Det er da et underligt samfund, hvor det at leve kræver penge.
At vi mennesker er blevet gjort livsafhængige af penge synes jeg er en falliterklæring af samfundet.
Vort samfund skulle kunne give folk mulighed for at få føden uden at de behøver at skulle bruge penge.
Det gør vort samfund ikke, for havde vi blot alle sammen i fødselsgave fået brugsmulighed til så meget jord, at vi kunne dyrke vor egen føde, så ville vi netop ikke være livsafhængige af penge.
Vi er blevet bundet til penge med en guldlænke, som gør at vi har så svært ved at leve et menneskeværdigt og anstændigt liv.
Det burde vort samfund gøre noget ved, således at vi alle fik den fødselsgave, at kunne dyrke vore egen føde, frem for at lade os lænkebinde til penge.
Fik nyligt kendskab til denne her blog. Og det er godt at læse at andre også skriver og fortæller om borgere der er fattig.
Det ville være helt fint hvis man kunne få en budgetopstilling på en fattig borger så man kan se hvordan virkeligheden ser ud for den fattiges økonomi. (Og ikke som viste i dagspressen = Carina og Tania artiklerne.)
Altså ikke kun eksempler, men en en fuldstændig opstilling for alt i indkomst og alt på udgiftsiden. Derved vil man kunne få et sandfærdigt billede af hvad den fattige reelt har til rådighed til kost og daglige fornødenhedder.
Har selv forsøgt at få borgere til at beskrive deres budget via facebook gruppe og har modtage få. Budgetter kan ses på http://www.depweb.dk/nyheder_dw/raadighedsbeloeb_borger_skemaer.html
Mange *tør* åbenbart ikke at fortælle om deres budget og det skyldes sikkert den hetz der har været mod de få der har turde fremvise delvise budgetopstillin m.v.
Håber at min kommentar her kan give lidt flere respons til at den fattige tør at vise deres budget frem. Og det som anonym som beskrevet på min siden.
M.V.H.Webpermand