Oplevelsesbiblioteket i ”Helt-ud-over-kanten – Danmark!"

Stafetten er nu landet hos Karl Fischer fra Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig i Flensborg, der her fortæller om hvordan han i grænselandet arbejder med oplevelser i og omkring biblioteket.

Tak til Bente Kristoffersen – jeg vil med glæde skrive et par ord om oplevelsesbiblioteket i ”Helt-ud-over-kanten – Danmark”!

Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig er det danske mindretals biblioteksservice i området mellem den dansk-tyske grænse og Kiel-kanalen/Ejderen. På www.dcbib.dk kan man få et indtryk af arbejdsfeltet og den virkelighed, vi arbejder i. Se også www.graenseforeningen.dk

Hvorfor er det nødvendigt med danske biblioteker og bogbusser i Sydslesvig? Kan man ikke bare gå til et tysk bibliotek og låne det, man nu måtte have brug for?

Det er et af de spørgsmål, besøgende, der kommer ”Nordenfjords fra” - og her mener jeg Flensborg fjord – kan finde på at stille. Og fordi jeg er forberedt på spørgsmålet, så kan jeg finde på at starte en rundvisning af en dansk besøgsgruppe med, at jeg afholder en konkurrence: ”Hvem af jer kan holde vejret længst?”

Når den sidste så er brudt sammen og gisper efter vejret, så sammenligner jeg den luft, han/hun lige nu sætter så meget pris på, men ellers ikke tænker så meget over, med biblioteksservicen i Danmark. De fleste af os tager den lov-garanterede frie og gratis adgang til kultur og information via bibliotekerne som en selvfølge. Sådan er det ikke f.eks. i Tyskland: her er der ingen bibliotekslov, der er intet homogent bibliotekssystem, der er ingen landsdækkende biblioteksdatabaser (som bibliotek.dk), og som regel skal voksne betale for at bruge biblioteket. Pointen er, at et biblioteksbesøg hos os kan starte refleksion over de danske bibliotekers betydning for samfundet og for den enkelte.

Hvad har det med oplevelsesbiblioteket at gøre?
Dansk Centralbibliotek fremtidssikrer ikke kun ved at ansætte personale med anden baggrund end den rent biblioteksfaglige (personale-chef med baggrund i militæret og hospital-sektoren, faghistoriker som leder af bibliotekets hjerte: Den slesvigske Samling), men sender også personale med lang anciennitet på videregående uddannelser (diplomuddannelse i ledelse, journalistuddannelse). Jeg er selv lige nu master-studerende i oplevelsesledelse (MOL) på RUC.  Her læser jeg sammen med andre ”reflekterende praktikere” med vidt forskellige faglige ståsteder: en arkitekt, en caterer, en hoteldirektør, en officer fra forsvaret, en grossist, en skuespiller …

Helt kort formuleret går det ud på, at en oplevelse er det brud, der gør at en sansning bliver til en meningsfuld erfaring – og dette kan man styre og lede. Det har så indtil videre blandt andet udmøntet sig i, at vi her på biblioteket forbereder og afvikler de mange gruppebesøg, biblioteksorienteringer og rundvisninger langt mere målrettet og velforberedt: Hvad er de besøgenes forudsætninger og forventninger? Hvad er vores formål og forventninger? Hvad er det gensidige ”udbytte”? Kan det gøres, sjovt, underholdende, overraskende og i dialog? Hvad sker der før, under og efter besøget? Mange af vore besøg starter eller slutter med en lille byvandring i bibliotekets nærmiljø og kan efter ønske kombineres med små kulinariske indslag.

Bevares – engang imellem er der kun justeringer i forhold til andre besøg, men på denne måde bliver enhver rundvisning til en udfordring, og det bliver aldrig til rutine. Det er altid sjovt at bruge fantasien!

Nu hvor stafetten har krydset grænsen, er det fristende at lade den blive hernede lidt endnu. Jeg vil derfor bede Hanne Merete Sørensen fra Sønderborg Bibliotek om at fortælle lidt om konceptet: "Biblioteket rykker ud”

Emneord: Biblioteker, Centralbibliotek, Oplevelsesbibliotek, Biblioteksservice
Biblioteks-stafetten på DenOffentlige.dk I samarbejde med de to centrale aktører på biblioteksområdet har DenOffentlige.dk lanceret Biblioteks-stafetten. Vi lader Kommunernes Skolebiblioteksforening skyde debatten om bibliotekets roller,...
Aktivitet: Artikler: 6 | Kompetenceområder: 1

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også

 • 09.06.21 Velfærd
  Her er økonomiaftalen for 2022

  Ny økonomiaftale sikrer, at kommunerne kan følge med på demografien. Der er ikke råd til det løft af socialområdet, som KL har foreslået.

 • 08.06.21 Velfærd
  1.000 flere ansatte til trængende ældrepleje

  Et godt og nødvendigt skridt i den rigtige retning. Sådan beskriver FOAs sektorformand, Torben Hollmann, dagens aftale om flere ansatte og mere uddannelse i ældreplejen.

 • 01.05.14 Infrastruktur
  Forskningsbiblioteker får 12 mio. kr. til digital udvikling

  Biblioteker på landets fag-, forsknings- og uddannelsesinstitutioner får 12 mio. kr. til projekter, der blandt andet skal sikre, at studerende, undervisere og forskere får de bedst mulige vilkår, når de søger viden digitalt.

 • 02.12.13 Infrastruktur
  Nu tager danskerne det næste store digitale skridt

  Den 1. december tager Danmark hul på endnu et digitalt kapitel, når det bliver obligatorisk at betjene sig selv digitalt på yderligere 29 offentlige områder. Eksempelvis skal vi fremover melde udrejse og vælge læge på nettet. Og helt nye tal fra Danmarks Statistik viser, at danskerne bliver stadig mere digitale – det gælder ikke mindst den ældre generation.

 • 21.08.13 Velfærd
  Hva’ ska’ jeg med kommunen?

  "Hva’ ska’ jeg med kommunen?" spørger mange unge. Et nyt projekt involverer de 15-25 årige i hvordan kommunens serviceydelser kan blive bedre, og hvordan unge kan få indflydelse på de digitale tilbud i bibliotek og Borgerservice.