Socialkrise: Systemet svigter de borgere, det er skabt til at hjælpe

Det offentlige system er blevet så omfattende, at det nu er blevet legitimt, at lade borgere gå i menneskeligt forfald. Velfærdssystemet er havnet i en socialkrise, hvor borgere, der har brug for akut offentlig hjælp, bliver sendt i sagsbehandling, der i visse tilfælde forværrer deres situation. Nu er en fleksjob-reform, der giver mulighed for at fastholde kronisk syge borgere i livslang negativ sagsbehandling, ved at gå gennem Folketinget.

Var det meningen med det offentlige system?

Vi har i flere artikler berettet, hvordan mennesker, der har brug for hjælp, bliver hensat på ventelister og kastet rundt i bureaukratiske processer. Det er historien om et offentligt system, der har spillet fallit over for de mennsker, det er skabt for at stå til rådighed for. En af de personlige historier har vi præsenteret i sin fulde længde.

På den ene side er det umenneskelige historier om menneskeskæbner, der måske kunne klare sig, hvis systemet virker, og på den anden side eksempler på et system, der har mistet fokus.

Når der opstår parallel-systemer, hvor borgere køber sig til rådgivning for at få en ordentig behandling, er det billedet af en offentlig sektor, der har brug for akut lægehjælp. Det er billedet af en socialkrise i velfærdsdanmark.

Mennesker er i klemme

I den offentlige debat har vi i lang tid hørt, hvordan særligt indrettede institutioner koster millioner, og hvordan almindelige raske danskere på kontanthjælp har en bedre økonomi end mennesker, der arbejder. Den del af debatten handler om penge og den handler om den enkelte danskers ansvar for eget liv.

Men debatten har også polariseret den offentlige sektors fokus, og efterladt en masse mennesker i en klemme mellem effektivitet, besparelser og reformer. Eller som Skanderborgs borgmester, siger i interview med DenOffentligeSektor.dk forleden:

”Mit hjerte banker for borgerne og borgere i nød. Det er helt klart. Men jeg må også erkende, at man ikke kan hjælpe i alle forbindelser, hvor en borger er i nød. Der er forskellige situationer og det er ikke altid, at systemet kan eller skal hjælpe,”

Det er sjældent ærligt, men det har ikke ligefrem været toneangivende i en debat, der snarere handler om, at skære mest muligt ned flest mulige steder.

Politikerne holder sig tilbage

Inde mellem eksemplerne på dyre eller dovne danskere er tusindvis af historier om danskere, der har brug for en velfungerende offentlig sektor. Mennesker, som velfærdsdanmark oprindeligt er tænkt for. Ja, som retssikkerhedsloven er lavet for at sikre hjælp.

Vi kender efterhånden historierne til bevidstløshed, for de popper – som historien om Jannie – op med mellemrum og rydder forsider. Men forsvinder så igen. Alt imens bliver borgere, læsere, sagsbehandlere, politikere og organisationsfolk langsomt vaccineret mod disse historier, og man står defensivt tilbage og forsvarer system og processer. Læs bare hvad føromtalte borgmester fra Skanderborg også siger:

”Mange sager har rigtig meget med myndighedsvaretagelsen at gøre, og her er der etableret rammer som eksempelvis ankestyrelsen, der sikrer borgernes retssikkerhed. I sager med megen myndighedsvaretagelse og en masse faglighed og lovgivning skal vi som politikere være varsomme med at blande os.”

Denne holdning står i skærende kontrast til bl.a. Retssikkerhedsloven, som er helt klar i sit formål og flere paragraffer. Læs således her punkt 3 og 4 fra lovens formål:

3) fremhæve, at de sociale myndigheder har pligt til at tilrettelægge en tidlig helhedsorienteret hjælp,

4) forebygge, at personer, der har eller kan få vanskeligheder ved at fastholde et arbejde, får behov for hjælp til forsørgelse

Alle er enige – men få handler

I Rebild Kommune har man været gennem mediernes dræbermaskine. Rebild havde lukket øjnene for et underdanmark, som kun få velfungerende danskere troede eksisterede.

Men Rebild er ikke alene. Flere andre kommuner har lagt ryg til lignende sager. Tønder Kommune har prøvet det, og Aabenraa, Næstved, Slagelse og flere andre kommuner har prøvet turen. Årsagen er ofte historier om borgere og familier, der forfalder i en kultur, som ingen kan acceptere, men kommunerne åbenbart ikke kendte.

Alle politikere og øvrige ansvarlige er enige om, at sagerne er langt over grænsen for det acceptable. At menneskeligt forfald og misbrug ikke burde kunne ske i Velfærdsdanmark.

Men sagerne står som skræmmende fyrtårne over det velfærdssystem, der er bygget op over årtier. Meget tyder på, at de senere års sager måske kun er toppen af isbjerget. Måske er sagerne kun de mest ekstreme eksmpler på et velfærdssystem, der har mistet kontakten med virkeligheden.

Fra finanskrise til socialkrise

Derfor er der en vigtig pointe, når seks tidligere socialministre efterlyser en ny socialkommission. Det kan – måske - give en ny vinkel, der tager udgangspunkt i intentionerne – nemlig at have en offentlig sektor, som hjælper borgere, der i kortere eller længere tid møder livsudfordringer, som kun få kan klare alene.

Vi har i flere år hørt om finanskrise, ledelseskrise og mange andre kriser. Nu står vi med en socialkrise, som vokser sig større, hvis udviklingen fortsætter. Hvornår siger centrale faggrupper og politikere for alvor fra?

Emneord: Socialkrise tilbageblik, Socialkrise, Velfærdsdebat, Socialkrisen, Velfærdssystemet, Folketinget, Menneskeligt forfald, Fleksjob, Fleksjobreform, FTP, Kontanthjælp, Ledige, Chefredaktør Nick Allentoft
Samfundssind v. Nick Allentoft på DenOffentlige.dk Tidligere stifter og chefredaktør på DenOffentlige.dk....
Aktivitet: Artikler: 88 | Kompetenceområder: 7

Er du også aktiv i og omkring den offentlige sektor, så læs om mulighederne for at blive udgiver på DenOffentlige.dk her.
Læs mere her

Få mere af det væsentlige

DenOffentliges nyhedsbrev udkommer alle hverdage med:

 • Overblik
 • Videndeling
 • Nyheder
 • Inspiration
 • Debat
BLIV EN DEL AF DENOFFENLIGE
Kommentarer
 • 16.04.18 Peter
  Kommune holder konfliktniveauet oppe i stedet for at hjælpe med at løse problemet

  Min ex.kone har i næsten 1½år i samkørsel med Odense kommune prøvet at få bopælsadressen samt forældremyndigheden over til sig, på vage grunde. Min eks. kone har kørt sagen til Landsretten, og kommunen "nulstiller IKKE" de ting der ikke holder, men bliver VED MED AT PÅSTÅ, at begge forældre holder konflikten oppe ikke mindst for min dejlige datter, som er træt af situationen, og tit fortæller mig, at "mor beder mig om at lyve" og hun skubber mig, bliver tit rigtig sur, og jeg ønsker at bo PERMANENT hos dig far... jeg ønsker selvfølgelig IKKE hverken at løgne skal havne på mig, og slet ikke, at miste min datter til en kvinde og kommune når jeg bare er en god far, og og har åbne øre og tankegang for ønsker og ændringer. Odense kommune påstår at jeg holder konfliktniveauet højt selvom jeg IKKE påvirker min datter, men ikke ønsker at stå model til kommunens og min eks kones terrorforsøg.. hjælp... hvem kan hjælpe, eller hvor henvender jeg mig. Advokaten har nettop afsluttet landsretssagen omkring bopælsadressen. vh P

 • 28.11.15 vicki klimerts
  Socialkrise: Systemet svigter de borgere, det er skabt til at hjælpe

  Trist læsning der desværre ikke på nogen måde undrer mig.
  Jeg har gennem mange år arbejdet i kommuner,( socialforvaltningerne ) og på den private front har jeg selv haft mere eller mindre kontakt med disse.

  Det er dog blevet væsentligt forringet de sidste ti år, og jeg tror slet ikke vi har en ide om hvor galt og hvor langt ud borgere faktisk er, de har sjældent en reel chance for at komme tilbage, de bliver ødelagt af kontakt med deres opholdskommune.
  Jeg overvejer at læse videre ( fjernstudie ) på jura, således jeg selv kan sagsøge dem, uden at det koster mig ex. 2.500,00 i timen ved advokat.
  Mit tålmodighed er ganske enkelt sluppet op. Jeg går også med overvejelserne om at bruge energi på en klage til tilsynsrådet, i egen sag da den er under al kritik.

  Der begåes mange lovbrud hver eneste dag i samtlige kommuner, og det har katastrofale konsekvenser for de berørte.

  mvh Vicki Klimerts
  socialfaglig konsulent ( pensioneret )

 • 15.01.13 Bjørn C.
  Sidder selv fast i systemet

  Sidder selv fast i systemet på snart tiende år,de 8 på KH og er stadig ikke en millimeter tættere på afklaring end jeg var da mine sygedagpenge udløb for 8 år siden.
  Har ikke overskuddet til at skulle føre min egen sag overfor systemet og alt er dødt omkring mig.
  Man har betalt mig for retten til at køre mig komplet i sænk.
  Fra hvor jeg står idag ville en fængsling betyde en forbedring i livskvalitet på alle parametre..sygt men sandt.

 • 14.12.12 Jette Petersen
  HØRT !

  HØRT !

 • 14.12.12 Jette Petersen
  Som EN af dem der KUN havde

  Som EN af dem der KUN havde en fysisk diagnose, da jeg måtte søge hjælp på kommunen kan jeg KUN sige:
  UNDSKYLD!
  Mit selvmordsforsøg virkede IKKE..

  Så jeg er her STADIG, desværre, nu em en ny diagnose: PTSD.. som jeg har pådraget mig takket været "hjælpen" fra det offentlige, gennem 8 ÅR.. i 3 forskellige kommuner!

  Måske det offentlige skulle melde RENT UD.. og sende mig en aflivnings pille!

 • 14.12.12 Guest
  Tak til Den Offentlige

  Tak til Den Offentlige Sektor.dk for at sætte fokus på sagsbehandlingen og den manglende retssikkerhed i kommunerne. Foreløbig har TV2 Nyhederne og Orientering på P1 bragt jeres historie, og jeg håber flere medier følger trop. Jeg synes det er beskæmmende, at socialminister Karen Hækkerup ikke har ønsket at kommentere kritikken af vores velfærdssystem.
  Efter mere end ti år i systemet ved jeg hvor nedbrudt og magtesløs man føler sig, når lægeerklæringer og arbejdsprøvninger gang på gang underkendes, og sagsbehandlere leger læger. Flere kommuner er stort set holdt op med at tildele førtidspension pga. den nye reform, og jeg frygter, at det mareridt jeg har været igennem vil fortsætte i yderligere 20 år. Jeg tør ikke tænke på, hvad det vil betyde for mit helbred.

TILMELD NYHEDSBREV

Mest læste

Seneste kommentarer

Læs også