Til folk og røvere i Nordsjælland

24/1/12 1:50

Administrator

Politiet er en nærmest uudtømmelig kilde til undren og moro, når det kommer til kommunikation. Dels er der den noget anokronistiske tilgang til sproget, der for eksempel lader et par udmærkede cowboybukser blive til ”mørke benklæder”, en røver bliver til en ”gerningsmand”, og et offer bliver helt automatisk til en ”forurettet” – uagtet, at offeret ikke har ytret hverken det ene eller det andet om, hvorvidt han/hun er det.

Nu har etaten så taget åbenheden og dialogen til sig, og politiet ønsker nu en mere direkte kommunikation med borgerne. Således har selv den hemmelige tjeneste PET fået en offentlig hjemmeside (der i øvrigt er så non-kommunikerende, at man kan undres over hvorfor den overhovedet er lavet).


Men også i det mere borgernære synlige felt skærper politiet kommunikationsindsatsen. Nordsjællands politi har således lavet en sms-service, hvor borgere kan tilmelde sig information fra politiet.
Mandag den 23. januar ved titiden havde Nordsjællands politi så nyt til de tilmeldte borgere:

Nordsjællands Politi afholder i dag en særlig indsats mod indbrud i dit område. Hvis du bemærker noget  mistænkeligt, så kontakt venligst politiet på 114. På forhånd tak. Nordsjællands Politi.

Det er jo et fint initiativ og sikkert også fornuftigt at engagere borgerne til at holde lidt øje og være opmærksomme, hvor de går. Og der er faktisk forskning, der viser, at netop sådanne initiativer kan nedbringe indbrud med op til 20 procent. Kæden hopper imidlertid noget af med etatens næste sms, der ankommer mandag aften ved spisetid:

Nordsjællands Politi afslutter nu den særlige indsats mod indbrud i jeres område. Vi takker for jeres henvendelser og ser frem til, at I fortsat retter henvendelse til politiet på 114 ved mistænkelige forhold. En fortsat god dag. Mvh. Nordsjællands Politi.

Godt så. Det er her værd at bemærke, at hvem som helst kan tilmelde sig politiets sms-service. Også indbrudstyvene. Og de ved nu, at de kan arbejde uforstyrret i fred og ro mandag aften. Men så heller ikke længere. Tirsdag morgen bipper følgende nemlig ind på mobilen:

Nordsjællands politi afholder i dag en særlig indsats mod indbrud i dit område. Hvis du bemærker noget  mistænkeligt, så kontakt venligst politiet på 114. På forhånd tak. Nordsjællands politi.

Så er freden forbi.

Fra et kommunikationsperspektiv kan det anfægtes, at der er tale om en særlig indsats, hvis det er den samme to dage i træk. Det er imidlertid ikke det værste. Det er det derimod, at disse to sms’er jo fortæller en hel del mere, end det der står. De fortæller nemlig, at sædvanligvis gør Nordsjællands politi ikke noget særligt ud af indbrud, og det behøver borgerne for så vidt heller ikke at gøre – medmindre det altså er en af de særlige dage. Borgerinformationen kan også udlægges som, at man under normale omstændigheder skal ringe til politiet på 114, hvis man oplever noget mistænkeligt. På særlige aktionsdage skal man imidlertid ringe til politiet på 114, hvis man oplever noget mistænkeligt. Og som en ekstra service overfor de langfingrede, så sms’er politiet besked om, hvornår aktionen begynder og slutter. Så mangler vi bare en oversættelse til rumænsk...