Tjek dit byråd - de kommunale nøgletal

20/3/11 8:11

Administrator

Har du nogen sinde overvejet, om der er forskel på hvor mange penge din egen kommune og nabokommunen bruger på eksempelvis børnepasning eller ældrepleje? Hvis ja så fortvivl ikke - de kommunale nøgletal kan (måske) give dig svaret.

Tjek dit byråd

Under overskriften "Tjek dit byråd" opfordrer indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder "borgere, politikere ... og andre interesserede" til at gå på jagt i de kommunale nøgletal på www.noegletal.dk.

På siden har du mulighed for at finde og sammenligne tal fra de danske kommuner om alt fra gældsposter til børnepasning.

Og som det hedder i pressemeddelelsen:

"Det er godt for demokratiet, at borgerne kan se, hvordan politikerne bruger borgernes skattekroner. Og de kan se, hvordan politikerne i andre kommuner gør." (kilde: www.im.dk)

Og det er da både rigtigt og svært at være uenig i. Kommunale nøgletal kan jo få pulsen i vejret hos enhver, men desværre er noegletal.dk ikke lige sådan at gå til for "borgere og andre interesserede":

www.noegletal.dk

Se det er hvad jeg kalder et komplekst interface! Løsningen er svær at betjene, og selvom det skulle lykkes at foretage en søgning, så er resultatvisningerne svære at forstå! Her er det tallene der er i centrum. Der er adgang til hjælpetekster og definitioner, men de kan være svære at finde og forstå.

Men det er bare at kaste sig ud i det - og skulle du have problemer med at betjene systemet så er der hjælp at hente:

www.noegletal.dk

Som borgerrettet værktøj betragtet, mener jeg, at noegletal.dk er for svært og komplekst. For professionelle og særligt interesserede er det måske indsatsen værd. Der er interessante informationer at hente - og så måske det kunne være en spændende datakilde for andre aktører (men en sytemadgang findes vist ikke).

Månedens kommunale nøgletal

I et forsøg på at skabe bedre formidling har ministeriet lanceret 'Månedens kommunale nøgletal'. "Månedens kommunale nøgletal er tænkt som en lille appetitvækker til et aktuelt kommunalt nøgletal", hedder det på siden.

Nørdet ja, men kunne sagtens være spændende og relevant. Men det er det nu ikke rigtigt; der mangler fortolkning, forklaring og formidling.

Det er møgkedeligt og det er en skam! Tallene gemmer givetvis interessante historier, men de bliver ikke fortalt.

Offentliggjort af Rune Mejlvang på www.mandenfrakommunen.dk den 15. marts 2011.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce