Foto: Folketinget Fotograf: Anders Hviid

Guide til opgør med politikerlede: Sådan tester du din folketingskandidat

Politik

16/04/2019 11:24

Nick Allentoft

Her er tre enkle metoder til at afsløre, om din folketingskandidat også er din politiker efter et valg.

Valgkamp er tiltrækkende valgslogans, flotte plakater, stor interesse for borgerne og yderst venlige kandidater, der kæmper om din stemme.

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Det kan være vanskeligt, at finde ud af, om en folketingskandidat også vil forfølge det han eller hun lover i valgkampen. Er det, de siger, bare valgflæsk, eller vil de kæmpe for det, når de er valgt. Her er tre måder, du kan scanne din politikers integritet og vilje.

 

Kritik eller ideer

Hvis du hører en kandidat, der er konstant kritisk overfor andres politik, så vær opmærksom og mistænksom.

Ved din folketingskandidat tilsyneladende mere om, hvor dårlig politik andre står for, end han eller hun ved om egen politik?

Møder du til gengæld en kandidat, der lytter og har ideer, så vær åben og konstruktiv. Det er en vanskelig position, fordi kandidaten dermed investerer sig selv og åbner en flanke for kritik fra alle, der er uenige. Lyt efter om budskaber er baseret på egne ideer, om der argumenteres for ideerne med overbevisende fakta, argumenter og eksempler.

Hvad er DenOffentlige for et medie?

Læs om, hvad der sker på DenOffentlige, og få ideer til, hvordan du kan være med.

Vi samler artikler om og fra DenOffentlige lige her.

Men vær også opmærksom på, om kandidaten kun vil høre sig selv, for så er det vanskeligt at få indflydelse som politiker, hvor forhandlinger og kompromisser er hverdag.

LÆS OGSÅ: Mindre brok - flere spørgsmål - bedre svar

Flygter eller deltager

Når du hører kandidater, der taler udenom eller måske endda kun svarer rygklapperne på sociale medier og ignorerer kritisk debat, så vær opmærksom og mistænksom.

Tjek kandidatens profil ud på sociale medier og se om pågældende er tilstede i debatten under egne opslag. Se på opslagene om de er originale eller kopier.

Er du i tvivl så test kandidaten ved at stille et rimeligt og pænt spørgsmål enten åbent eller som privat besked eller email. Får du et svar? Er det troværdigt?

Den engagerede kandidat deltager aktivt og er tilstede. På sociale medier, på gaden og i debatter. Du vil hurtigt fornemme om kandidaten virkelig er engageret i samfundet og ønsker at kæmpe for sin politik.

Deltagelse kræver mod men det kræver også empati og evne til at lytte og prøve at forstå, hvad vælgerne spørger om og taler om. Går kandidaten ind i oprigtig samtale, eller møder han vælgerne med glatte svar og talen efter munden?

 

Partisoldat eller original

Vil du have politikere, der følger partilinjen så gå efter en kandidat, der kan partiprogrammet udenad og kommer på tynd is, når en vælger udfordrer med nuancer eller indsigt i bestemte forhold. Så har du partisoldaten foran dig.

Vil du omvendt have politikere, der står fast på egen integritet og ansvar for de vælgere, der stemmer på ham eller hende, så gå efter kandidater med kant, anderledes udspil og mod til at sige dig imod, hvis du er åbenlyst uenig.

 

Held og lykke med dit valg!

 

 

Mest Læste

Annonce