Ny blogger om sundhedsområdet: Bider magten i haserne med kant, viden og engagement

Velfærd

27/2/17 7:57

Nick Allentoft

Han satte DAMD-skandalen på politikernes dagsorden og gik foran i et opgør med systematisk ulovlig brug af danskernes sundhedsdata. Nu vil praktiserende læge, Thomas Birk Kristiansen, blogge på DenOffentlige om sundhedsområdet.
Han går til kanten og engang imellem over den politiske korrektheds kant, men han gør det i en god mening, nemlig sin interesse for borgernes retssikkerhed og lægestandens ordentlighed. 

Praktiserende læge blogger på DenOffentlige

Thomas Birk Kristiansen er praktiserende læge i kompagnifællesskab i Ishøj, og har længe været en skarp stemme i sundhedsdebatten. Han afslørerede blandt andet skæve forhold i forbindelse med DAMD-skandalen og er i dag bl.a. formand for Patientdataforeningen. 

Læs Thomas Birk Kristiansens blogs på DenOffentlige lige her.

"Jeg er bekymret for overstyring inden for sundhedsvæsnet, og det er nok årsagen til at jeg er stærkt kritisk overfor brugen af sundhedsdata og store offentlige projekter," fortæller Thomas Birk Kristiansen, der er ny blogger på DenOffentlige. 

Forskning fødte interesse for data Det der med at interessere sig for sundhedsdata kommer fra en periode, hvor han forskede. Men den stærkt kritiske tilgang til myndighedernes behandling af data blev tændt, da Thomas Birk Kristiansen var medicinsk direktør for Danske Lægers Forskningscenter.   "Vi fik tilbudt at rekvirere patientdata om diagnoser fra Statens Serum Institut sammen med navn og kontaktoplysninger. Det undrede mig meget, at man kunne få det, og vi valgte at takke nej," siger han, der længe funderede over tilbuddet.   "Det var da mærkeligt. Når data sådan kunne vandre mellem alle mulige aktører, kunne jeg så som privat person og patient risikere, at en fremmed pludselig ringede om og spurgte, om jeg ville være med i en spørgeskemaundersøgelse fordi jeg fejlede en bestemt sygdom."
Oplevelsen tændte en kritisk glød i lægen, der siden blev praktiserende, og var med til at stifte Patientdataforeningen, hvor han i dag er formand. Han vil som blogger på DenOffentlige gå kritisk til sundhedsvæsnet, og selvom han har kant og vedholdenhed respekterer han en sund debat.   Åbenhed og kritisk debat "Det er væsentligt for mig, at der kommer åbenhed om udviklingen, for det går urimeligt stærkt i disse år. Data er en guldgrube for rigtig mange aktører, men når det gælder vores sundhedsdata er det altså private og ofte følsomme informationer, vi taler om," siger Thomas Birk Kristiansen, der med Patientdataforeningen afdækkede en alvorlig dataskandale.

I DAMD-skandalen afslørede Patientdataforeningen, at danskernes sundhedsoplysninger blev delt vidt og bredt mellem forskere og myndigheder.

Afsløringerne førte til flere politianmeldelser, debat i Folketinget og ny lovgivning, men skandalen afslørede også, hvordan en ulovlig kultur bare havde etableret sig med politisk accept, og siden førte til at brugen af fortrolige private sundhedsdata kom ud af kontrol.

"Vores tillid til sundhedsvæsnet hænger direkte sammen med systemets evne til at behandle vores personlige informationer ordentligt. Men samtidig er det danske sundhedsvæsen et af verdens bedst dokumenterede og derfor ligger der enorm viden, som forskere og marked er interesseret i. Det er et svært dilemma, som kalder på konstant opmærksomhed," mener den nye blogger.

Netop data har sammen med dokumentation og styring været en drivkraft for Region Sjælland og Region Hovedstadens ambitiøse valg af fælles sundhedsplatform, som Thomas Birk Kristiansen har valgt at skrive om i sit første blog indlæg.   Blå bog: Thomas Birk Kristiansen, f. 1973 Praktiserende læge i Ishøj, i en kompagniskabspraksis, vi er 3 læger, der sammen ejer klinikken. Søn på 21 år fra et tidligere ægteskab.

Bor på Nørrebro, København med sin kæreste.

Formand for Patientdataforeningen, en forening som blev stiftet i forbindelse med DAMD skandalen for at sikre danskerne gennemsigtighed, sikkerhed og selvbestemmelse over egne sundhedsdata.   Thomas Birk Kristiansen var meget aktiv i forbindelse med sletningen af DAMD, hvor han blandt andet politianmeldte Region Syddanmark, og med Patientdataforeningen siden vandt retssager vdr. DAMD over Kulturministeren og Rigsarkivaren både i Københavns Byret og ved Landsretten.   Valgt til Praktiserende Lægers Organisations (PLO) og Dansk Selskab for Almenmedicins (DSAM) repræsentantskaber.   Har tidligere arbejdet i det private erhvervsliv som medicinsk direktør blandt andet med lægemiddelafprøvning og vacciner.   Har tidligere forsket blandt andet i HIV, celledød, tuberkulose og cellebiologiske metoder mm.   Fritid: Cykler, helst i bjerge, og kører løb gerne på Brosten i Belgien eller i de høje bjerge syd på. Løber gerne flere hel- og halvmaraton om året og dyrker også triatlon.   Musik: Har ikke TV, lytter til musik i stedet. Helst på vinyl. Jazz, rock, pop, klassisk, verdensmusik, rap, heavy og trash metal. Går til mange koncerter og rejser også efter dem.

 

Annonce