Patienterne skal være i centrum

Velfærd

23/2/11 11:44

Nick Allentoft

Det burde overhovedet ikke være et debatpunkt, men det er det alligevel blevet. Privathospitalernes Brancheforening, BPK, mener at sundhedsvæsenet bør være til for patienternes skyld og ikke omvendt. Men sådan er det ikke i dag. Er man i den ulykkelige situation, at man bliver syg, kan man i dag se frem til at blive sat ind først på den ene venteliste og så derefter den anden, inden man bliver behandlet.

Af Bent Wullf Jakobsen, formand for Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK

Privathospitalerne har som mission at sætte patienten i centrum og sikre mest mulig sundhed for pengene. Vi er for en diagnosegaranti, en behandlingsgaranti og en genoptræningsgaranti. Bliver du syg skal du have vished for og ret til at du hurtigst muligt får stillet en diagnose og derefter bliver behandlet, og eventuelt genoptrænet hvis det er nødvendigt. Uden sværdslag og uden problemer – det bør være en borgerret. Den service kan det offentlige sundhedsvæsen ikke levere uden hjælp fra privathospitalerne.

Som det er nu bliver man kastet rundt mellem forskellige kontorer, sygehuse og klageinstanser inden man overhovedet får stillet den diagnose der kan sende en videre i systemet og blive rask. Selv om der i dag findes en behandlingsgaranti der giver patienterne ret til at blive behandlet inden for en måned, oplever vi i adskillige tilfælde at processen omkring det frie sygehusvalg går trægt og at patienterne der ofte befinder sig i en følelsesmæssig vanskelig situation ikke føler sig godt nok informeret og ladt i stikken.

Det kan ikke være rigtigt, at skatteborgere i dette land, når de bliver syge oplever, at der ikke bliver taget tilstrækkelig hånd om deres problemer. Det gælder om, at vi finder ud af at organisere samarbejdet på tværs af offentlige enheder og private virksomheder hele sektoren igennem, således at patienterne fra de træder ind af døren hos deres praktiserende læge til de går raske ud af sygehusets svingdøre oplever et sammenhængende sundhedssystem, der arbejder målrettet for den samme sag: patienten!

Offentlig modvilje mod privathospitaler

I den private sygehussektor forstår vi ikke den offentlige modvilje mod os. Vi forstår ikke hvorfor Bent Hansen, Formand for Danske Regioner og regionsrådsformand i Region Midtjylland, hellere vil diskutere vores ansattes lønninger end den optimale patientbehandling og et forbedret samarbejde på tværs af sektorerne.

Selv Bent Hansens egen partiformand Helle Thorning Schmidt erkendte det klokkeklart i en tv-duel med Lars Løkke Rasmussen: Privathospitalerne bliver ikke overbetalt. Oppositionens leder har fuldstændig ret. Hver eneste gang en patient henvises til et privathospital sparer det offentlige 20 procent af udgifterne. Hvis en operation koster 100 kr. i det offentlige, kan et privathospital i gennemsnit udføre en tilsvarende operation for 80 kr. Det kan ikke kaldes overbetaling.

Den dokumenterede lavere pris kan kun lade sig gøre, fordi vi i den private sygehussektor arbejder uhyre effektivt og udelukkende bruger de allerbedste og allermest erfarne speciallæger. Og indrømmet: Det er løntunge, men dygtige folk.

Alligevel kan vi behandle meget billigere end det offentlige. Privathospitalerne vælger nemlig at bruge pengene på en førsteklasses behandling af vores patienter – ikke på administration. Det er et af flere områder, hvor de offentlige sygehuse kan tage ved lære af den private sygehussektor.

Samarbejde i stedet for mudderkastning

I sidste ende burde denne debat handle om en ting: At give danske skatteborgere mest mulig sundhed for pengene. Der leverer privathospitalerne varen, fordi vi er garant for hurtig behandling af højeste kvalitet – oven i købet billigere end offentlige sygehuse.

Privathospitalerne er kommet for at blive, og det vi og patienterne ønsker er et bedre og tættere samarbejde med den offentlige sundhedssektor. Uden mudderkastning, men med stærkt fokus på patienterne.

Stafetten går til...

Vi har meget vi kan lære hinanden – og med den indstilling giver vi stafetten videre til hospitalsdirektør Jonatan Schloss, Frederiksberg Hospital, og stiller spørgsmålet:

Hvorfor kommer vi ikke bare i gang?
 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.