Mange frivillige har støttet op om Stemmer på Kantens EU-kampagne

Zornig til valgets vindere: husk jeres sociale ansvar!

Politik

26/05/2014 11:51

Huset Zornig

Hundredevis af frivillige timer er igennem de sidste uger blevet lagt i at føre EU-kampagne i foreningen Stemmer på Kanten. Zornig opfordrer nyvalgte EP-medlemmer til at huske de socialt udsatte i EU.

Da der i går var valg til Europa-Parlamentet i Danmark, kan det ske, at lidt flere hjemløse, psykisk sårbare og andre socialt udsatte fandt vej til stemmeurnerne end normalt. I de sidste ugers valgkamp har frivillige i hele Danmark nemlig kæmpet for at gøre valget synligt for netop socialt udsatte, med foreningen Stemmer på Kantens EU-kampagne.

”De mange frivillige har gjort et kæmpe stykke arbejde. Vi har haft vælgermøder i 6 danske byer, vi har talt med spidskandidater fra de fleste partier om EU og socialt udsatte og alt i alt har vi nået ud til rigtig mange mennesker,” siger Lisbeth Zornig Andersen, der er formand for foreningen Stemmer på Kanten.

Uenighed om EU’s rolle

Stemmer på Kanten har med sin EU-kampagne forsøgt at skabe socialpolitisk fokus i valgkampen. Men er socialt udsatte ikke nærmere en gruppe af mennesker, som det er op til nationale politikere at hjælpe?

”EU har kæmpe stor betydning for socialt udsattes liv og muligheder, og derfor er det også et fælles europæisk ansvar at tage hånd om problemerne,” siger Lisbeth Zornig Andersen, der dog ikke er enig med alle kandidaterne i det spørgsmål.

Både politikere, der har deltaget i Stemmer på Kantens paneldebatter, og spidskandidater, der har besvaret socialpolitiske EU-spørgsmål på foreningens Facebook-side, har således været meget uenige om, hvor stor en rolle EU både kan og skal have overfor socialt udsatte.

”Hvis vi bliver bedre til at samarbejde, så kommer vi også bedre gennem den økonomiske krise, end vi ellers ville have gjort, og på den måde kan vi også gøre mere for at hjælpe udsatte og sårbare,” siger eksempelvis Radikale Venstres spidskandidat, Morten Helveg Petersen, i en video, mens Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt og Folkebevægelsen mod EU’s Rina Ronja Kari er enige om, at EU ikke kan hjælpe de udsatte vælgere.

”Det har været spændende at høre kandidaternes forskellige syn på sagen, og gennem debatterne er vi i hvert fald blevet klogere på, hvad de forskellige mener. Det har givet et godt udgangspunkt for at sætte sit kryds, og så var resten jo op til vælgerne,” siger Lisbeth Zornig Andersen.

Politikere på udebane skaber gensidig respekt

Når Stemmer på Kanten har budt indenfor til EU-vælgermøder i de seneste uger, har det været en uvant oplevelse for mange af de deltagende kandidater. Alle møderne er nemlig blevet holdt på behandlingstilbud, væresteder og værtshuse, og det er der en mening med.

”Mange udsatte har en følelse af ikke at høre til i den politiske verden. Sproget er ofte akademisk, og mange undlader at tage del i den politiske debat af frygt for at blotte manglende viden og uddannelse. Men på bodegaen er det politikerne, der er på udebane, og det tvinger dem til at møde vælgerne hvor de er,” siger kampagneleder Therese Evald, der også oplever, at de alternative vælgermøder kan være med til at skabe respekt mellem politikere og socialt udsatte:

”Det er vores oplevelse, at politikere, der har deltaget i vores vælgermøder, har givet udtryk for en større forståelse for hvilket liv og hvilke udfordringer, socialt udsatte kæmper med. Og de udsatte har for første gang oplevet, at EU-politik faktisk kan diskuteres på deres egen hjemmebane,” siger Therese Evald.

En hjemløs stemme. På Snapchat!

Udover at lave aktiviteter, der har gjort Europa-Parlamentsvalget synligt for socialt udsatte, har et formål med Stemmer på Kantens kampagne også været at gøre de udsatte synlige den anden vej, i en debat, hvor de ofte ikke høres.

Som led i det arbejde har man blandt andet samarbejdet med David Skov, der har været hjemløs i 11 år. På de sociale medier Snapchat og Twitter har han delt ud af sit liv på gaden i København, og det har åbnet op for mange spændende diskussioner, fortæller han:

”Folk har været enormt nysgerrige, og det er jeg glad for. For det er jo netop mit formål med at være på de sociale medier. Nogle har spurgt ind til praktiske ting som hvor jeg går hen, når det regner og hvor jeg sover om natten, mens andre har stillet spørgsmål om, hvordan det kan være, at jeg ikke får mig et sted at bo,” siger David Skov, der fortæller, at han også fremover vil være at finde på de sociale medier:

”Det har været en rigtig fed oplevelse. Jeg kan mærke, at folk tager det til sig og begynder at tænke over, hvordan vi kan løse problemerne, når de hører om, hvad det faktisk er for liv vi lever som hjemløse. Så det skal ikke stoppe med Europa-Parlamentsvalget i går”, fortæller David Skov.

Zornig til valgets vindere: husk jeres sociale ansvar!

Efter en heftig kampagne er det blevet tid for Lisbeth Zornig Andersen at gøre status og se fremad. Hun er ikke meget for at give et bud på, hvor stor en effekt Stemmer på Kanten har haft på de udsattes valgdeltagelse.

”Det er umuligt at sige noget om. Den samlede deltagelse i Danmark er faldet en anelse siden 2009, hvilket er trist, men vi kan ikke sige noget om, hvordan det ville have set ud uden Stemmer på Kanten,” lyder det fra Lisbeth Zornig Andersen, der dog alligevel ser grund til at være glad:

”Vi har haft en spændende måned, der uanset hvad har vist, at EU godt kan diskuteres på de udsattes præmisser, og det er jeg glad for. Og derudover håber jeg, at vi har været med til at skabe en bevidsthed om, at også politikerne i Europa-Parlamentet har et socialt ansvar. EU har selv vedtaget værdighed, frihed og sikkerhed som menneskerettigheder for alle unionens borgere, og det forpligter!”.

Fakta: Stemmer på Kantens EU-kampagne

Foreningen Stemmer på Kanten arbejder for at sikre socialt udsatte synlighed og politisk opmærksomhed. Foreningen blev stiftet i forbindelse med kommunalvalget i 2013, hvor stemmeprocenten efterfølgende steg blandt udsatte vælgere, og den sociale dagsorden fik en fremtrædende rolle i valget. 

Stemmer på Kanten har igennem Europa-Parlamentsvalgkampen ført kampagne for at få flere socialt udsatte til at stemme og gøre social udsathed til et emne på den EU-politiske dagsorden.

Stemmer på Kanten har været arrangør eller medarrangør ved debatmøder på behandlingstilbud, væresteder og værtshuse i København, Søborg, Haderslev, Kolding, Kalundborg og Nakskov.

Hjemløse David Skov har på under en måned fået flere hundrede følgere på Twitter og Snapchat, hvor han findes under navnet hjemloesskov. Her vil David også fremadrettet dele ud af sit liv som hjemløs, ligesom også Facebook og Youtube tages i brug til det formål.

I løbet af valgkampen har Stemmer på Kanten præsenteret videoer, hvor spidskandidaterne Rina Ronja Kari (Folkebevægelsen mod EU), Margrete Auken (SF), Jeppe Kofod (Socialdemokraterne), Morten Helveg Petersen (Radikale Venstre) og Morten Messerschmidt (Dansk Folkeparti) besvarer spørgsmål om EU og socialt udsatte. Videoerne er på Stemmer på Kantens YouTube-kanal, som findes på følgende side: https://www.youtube.com/channel/UCOacCIXKmMyJSelhAqnVcUA.

Stemmer på Kanten deltager i Folkemødet på Bornholm, hvor foreningen byder indenfor til en stor boligpolitisk debat. Foreningen Stemmer på Kanten kan følges på Facebook, på siden https://www.facebook.com/stemmerpaakanten.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.