Sådan tinglyser du dit skøde

Sponseret

11/12/20 7:02

Jonas Johansen

Sådan tinglyser du dit skøde når du sælger og køber bolig

Sponsoreret artikel

Der er utrolig mange ting at holde styr på, når du står og skal til at købe eller sælge en bolig. Én af de ting, som er utrolig vigtig at have styr på er tinglysning af skødet i din bolig- gøres det ikke, eller gøres det forkert, så kan det nemlig have fatale følger for din økonomi. Læs mere om, hvad det helt præcist betyder at tinglyse et skøde.

 

Hvad er et skøde?

Et skøde er helt konkret et digitalt dokument, som beviser, at du ejer den pågældende bolig - hvad enten der er tale om et hus, en lejlighed eller et sommerhus. Som køber er det særdeles vigtigt at have styr på skødet, da det er din sikring for, at ejendomsretten ikke kan gå til anden side.

 

Mange forveksler skødet med købsaftalen, men det er to vidt forskellige dokumenter, og det er vigtigt, at du har styr på dem begge. Skødet udarbejdes på baggrund af købsaftalen og indeholder kun de vigtigste information fra købsaftalen om overdragelsen af den pågældende bolig -herindunder: 

 

Navn på sælger og køber, boligens adresse, købesum og pantehæftelser, den offentlige ejendomsvurdering, overtagelsesdato samt byrder og servitutter. 

 

Hvad betyder det at tinglyse et skøde? 

Når du står og skal sælge eller købe bolig, så skal skødet tinglyses. Det betyder med andre ord, at det gøres juridisk bindende. Før det kan ske, så skal begge parter i købsaftalen godkende og underskrive skødet, hvorefter det bliver tinglyst hos Tinglysningsretten.

 

Når det er på plads, så har du et validt skøde, og det betyder samtidig, at købesummen kan frigives til sælger. Det er altså først, når du har skødet, at boligsalget er endeligt. 

 

Hvad skal jeg foretage mig?

Der kan være rigeligt at holde styr på, når du står overfor et salg eller køb af en bolig, derfor vælger de fleste også at få en fagperson til at udarbejde og tinglyse skødet. Tinglysning af dit skøde kan ofte gøres af en fagperson for et par små tusinde kroner, som både dækker honorarer og den statslige tinglysningsafgift. 

 

Udarbejdelsen af skødet håndteres ofte af køber og ikke sælger, men det er vigtigt, at begge parter har styr på processen og får en fagperson indover. Bliver skødet udarbejdet forkert, så kan det have fatale betydninger for din økonomi. Det er derfor ikke her, du skal vælge at springe over, hvor gærdet er lavest.