10 topøkonomer: Nulvækst giver færre offentligt ansatte

Politik

26/9/13 8:55

Venstres forslag om nulvækst i det offentlige giver færre offentligt ansatte, mener 10 af landets økonomer.

10 ud af 10 topøkonomer på universiteter, i banker og tænketanke er enige om, at Venstres forslag om nulvækst i den offentlige sektor frem mod 2020 giver færre hænder i det offentlige. Venstre afviser advarslen om konsekvenser, skriver Berlingske.

Økonomerne mener, at nulvæksten giver færre ansatte, fordi det offentlige i fremtiden vil købe flere varer såsom maskiner, lægemidler og computere i det private. Det udhuler udgifterne til løn, vurderer professor og tidligere overvismand Torben M. Andersen.

- Det er usandsynligt, at man bare kører videre med det samme antal offentligt ansatte, hvis man indfører nulvækst, siger Torben M. Andersen til Berlingske.

- Andelen af varekøb stiger historisk set, fordi det private kan tilbyde billigere og bedre løsninger. Det skubber medarbejdere fra det offentlige og over i det private, vurderer han.

Økonomerne erkender dog, at det i princippet godt kan lade sig gøre at beholde det samme antal offentligt ansatte med nulvækst, da Venstre vil lade udgifterne i det offentlige stige med løn- og prisudviklingen.

I praksis er nulvækst og samme antal offentligt ansatte dog uforenelige størrelser. Ifølge direktør i tænketanken Kraka, Jakob Hald, skyldes det blandt andet, at Venstre vil sætte flere offentlige opgaver ud i konkurrence, så private kan byde ind.

- Det er nærmest matematisk umuligt at øge udliciteringen samtidig med, at der er nulvækst i det offentlige forbrug og uændret offentlig beskæftigelse. Det hænger ikke rigtig sammen, siger Jakob Hald til Berlingske.

Den tidligere finansminister og Lars Løkkes (V) højre hånd, Claus Hjort Frederiksen (V), afviser at Venstres planer giver færre på den offentlige lønningsliste.

- Det er ikke en spareøvelse. Hvis man beslutter, at der skal købes flere varer i det private, så rykker man balancen, men så har man truffet en ekstra beslutning, siger Claus Hjort til Berlingske.

Både Kraka og Finansministeriet vurderer i hver deres beregning, at der i 2020 vil være omkring 25.000 færre offentligt ansatte med Venstres nulvækst.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.