Undersøgelser og indgreb som skanninger og øjenoperationer foregår i stigende grad på privathospitaler - på det offentliges regning.
Alene sidste år blev 100.000 patienter af regionerne sendt til behandling på private klinikker. Det fremgår af en ny opgørelse fra Danske Regioner, skriver Berlingske.
Det er en markant stigning i forhold til året før, og den bugnende trafik fra de offentlige til de private hospitaler er nu ikke langt fra rekordårene i slutningen af 00'erne, hvor regionerne sendte 110.000 patienter videre om året for at sikre et hurtigere forløb og reducere ventelisterne.
Grunden til de mange henvisninger skal findes i manglende kapacitet på de offentlige sygehuse, lyder det fra formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S).
- Patienterne er meget opmærksomme på deres rettigheder på dette område, og når ventelisterne begynder at blive lange på de offentlige hospitaler, er det oplagt at indgå fornuftige aftaler med de private om et samarbejde, siger hun til Berlingske og fortsætter:
- Det handler om at bruge den kapacitet, der er, når der er behov for det. Det vigtigste er jo at få behandlet patienterne.
Stigningen i antallet af henviste patienter til privathospitalerne kommer efter forrige års indførelse af den såkaldte udredningsret, som skal sikre, at syge senest inden for en måned får at vide, hvad de fejler.
Det er især patienter med urinvejsproblemer, gigt, hovedpine, epilepsi, øjenlidelser og sklerose, der nu bliver udredt hos private.
I en kronik i Berlingske har lederne af de fire borgerlige partier tidligere bebudet, at de vil skrue kraftigt op for brugen af privathospitaler, hvis de kommer til magten.
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) vil dog ikke gå i den retning og ser de borgerliges udmelding som en vej til på ny at "forgylde privathospitalerne".