21 milliarder er tabt på dårlige trafikinvesteringer

Infrastruktur

08/1/14 12:16

Der er tabt 21 milliarder kroner på infrastrukturprojekter over 10 år, vurderer Produktivitetskommissionen.

Alt for mange af de senere års store danske infrastrukturprojekter har været dårlig forretning for samfundet, og det har kostet Danmark 21 milliarder kroner i løbet af de sidste 10 år.

Sådan lyder dommen fra Produktivitetskommissionen, der har set nærmere på, hvordan infrastrukturen vil kunne bidrage til at øge produktiviteten i Danmark.

- Det er primært beslutninger truffet i Folketinget, der har givet anledning til det her, siger Peter Birch Sørensen, der er formand for Produktivitetskommissionen, om tabet af de mange milliarder kroner.

Der er brugt 23 milliarder kroner på projekter, som rent samfundsøkonomisk ikke kan betale sig, og gevinsten har ifølge kommissions beregninger kun været to milliarder kroner.

- Hvert femte projekt har så lavt et afkast, at det ikke burde være sat i værk, siger Peter Birch Sørensen, formand for Produktivitetskommissionen.

- Det kan for eksempel være en dyr letbane, der tager et helt spor fra bilisterne - frem for en billigere og lige så effektiv superbusrute, der ikke skaber yderligere trængsel på vejnettet, tilføjer han.

Den danske stat vil investere store milliardbeløb i transportinfrastruktur i de kommende år, men det er nødvendigt i højere grad at se på, hvor det kan betale sig at sætte ind, hvis vi skal have mest muligt ud af milliarderne, lyder kommissionens anbefalinger.

- Alene i hovedstadsområdet spildes der årligt over ni millioner timer på grund af trængsel i trafikken, siger Peter Birch Sørensen.

Om et infrastrukturprojekt er en god eller dårlig forretning for samfundet afgøres ifølge kommissionen ved at se på, hvor meget det koster at bygge, i forhold til hvad gevinsterne er for samfundet på længere sigt.

Infrastrukturen er en vigtig forudsætning for produktiviteten i samfundet, blandt andet fordi tid er penge for virksomhederne. De er afhængige af, at deres medarbejdere og varer kan komme hurtigt rundt i landet og på tværs af grænserne.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.