Aarhus' nye hovedbibliotek er kåret til verdens bedste

Infrastruktur

16/08/2016 09:58

Nick Allentoft

Dokk1 på havnen i Aarhus er udpeget som klodens bedste folkebibliotek. Af en jury, der primært af dansk. Prisen er tilmed indstiftet i Danmark.
Aarhus er hjemsted for verdens bedste nye folkebibliotek.    Den titel er mandag tilfaldet Dokk1, byens nye kulturhus og hovedbibliotek, på den internationale bibliotekskonference Ifla i Ohio, USA.   LÆS OGSÅ: Øhh, tillykke Aarhus? Juryen var primært dansk.....   Ud over Dokk1, som udtales Dokken, var biblioteker fra Australien og USA også nomineret til prisen. For at kunne modtage prisen på 5000 dollar skulle biblioteket været åbnet mellem januar 2014 og juni 2016.

Men Dokk1 skilte sig ud fra de andre ved at være en meget integreret del af byrummet ifølge nomineringen.

- Dokk1 har en unik og central placering i byen, som er blevet et vigtigt element i den fremsigtede strategi for at skabe mere liv på havnen.   - Den tydeligt integrerede tilgængelighed med udendørsarealer og adgang til bygningen fra alle sider underbygges af både form og facadebearbejdning, lød det blandt andet i nomineringen.   Aarhus Kommunes kulturrådmand, Rabih Azad-Ahmad, er glad og stolt over prisen.   - Huset tiltrækker turister og fagfolk fra hele verden. International ros og klap på skulderen fra udlandet er altid dejligt, men det betyder lige så meget, at Dokk1 er blevet et populært mødested for aarhusianerne, siger Rabih Azad-Ahmad i en pressemeddelelse.   Han var i USA for at modtage prisen på vegne af Aarhus.   Dokk1 er tegnet af arkitektfirmaet Schmidt Hammer Lassen og har været i brug siden juni 2015. Allerede efter ni måneder rundede kulturhuset en million besøgende.    Foruden bibliotek rummer Dokk1 blandt andet også borgerservice, parkeringskælder og en multisal. Derudover får Aarhus' kommende letbane også stop under biblioteket, når den tages i brug i 2017.   Det er i øvrigt året, hvor byen er Europæisk Kulturhovedstad, og i den forbindelse får Dokk1 også en fremtrædende rolle.    FAKTA: Aarhus' "grå diamant" modtager fornem pris Dokk1 er del af et af de største byggeprojekter i Aarhus nogensinde. Kulturhuset Dokk1, som blandt andet rummer Aarhus' nye hovedbibliotek, er natten til tirsdag blevet udnævnt til verdens bedste nye folkebibliotek.    * Dokk1 blev indviet af dronning Margrethe sidste sommer. * Dokk1 rummer blandt andet Aarhus' nye hovedbibliotek og borgerservice. * Bygningen er en del af Urban Mediaspace Aarhus, som er Aarhus Kommunes hidtil største bygge- og anlægsprojekt med et samlet budget på cirka 2,1 milliarder kroner.  * Under Dokk1 findes Europas største automatiske parkeringsanlæg med 1000 pladser.  * Dokk1'ens bruttoetageareal er på 28.000 kvadratmeter. * Arealet til bibliotek og borgerservice er på 17.500 kvadratmeter. * Areal til privat udlejning er på 10.500 kvadratmeter. * Dokk1 rundede en million besøgende i marts efter cirka ni måneders åbning.  * Dokk1 udtales Dokken og har også fået kælenavnet "den grå diamant". Kilde: Aarhus Kommune, dokk1.dk   /ritzau/

Mest Læste

Annonce