AE-Råd: Nulvækst koster offentlige job

Velfærd

03/10/13 7:47

Freja Eriksen

Det offentlige mister 24.200 ansatte i 2020, hvis der gennemføres nulvækst, viser AE-Rådets beregning i A4.

Det offentlige vil have væsentligt færre ansatte i 2020, hvis der i de næste syv år gennemføres nulvækst i den offentlige sektor.

Det viser en beregning, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, AE-Rådet, har lavet for Ugebrevet A4 som optakt til Folketingets åbningsdebat.

Undersøgelsen viser, hvilke offentligt ansatte der rammes af nulvækst. Der vil være 5600 færre sygeplejersker og andet sundhedspersonale, 5200 færre lærere og 2900 færre pædagoger. 

Hvis besparelsen fordeles ligeligt over det offentlige, vil der ifølge AE-Rådet kun være råd til 500 færre politifolk, mens forsvaret skal skære 800 personer. 

Hvis områder som sundhed, uddannelse og ældrepleje derimod slipper for nulvækst, skal andre offentlige områder spare mere. Så skal politiet skære ikke 500, men 900 ansatte, mens forsvaret skal af med 1600 personer mod 800, hvis nulvæksten er ligeligt fordelt. 

Med offentlig nulvækst vil der i alt være 24.200 færre offentligt ansatte i 2020, konkluderer AE-Rådet.

Socialdemokraternes finansordfører, Jesper Petersen, vil før åbningsdebatten vide, hvordan Venstre vil lave nulvækst. 

- Nu er der med AE's beregninger gjort et forsøg på at opdele, hvad det vil betyde på forskellige, konkrete områder. Det, synes jeg, øger Venstres forklaringsproblem, siger Jesper Petersen.

- Mener Venstre, at det er sådan, det skal være, og hvordan vil Venstre håndtere den reduktion af medarbejderstaben, uden at vi får dårligere børnepasning og sådan, at lov og orden opretholdes og brande bliver slukket, vil Jesper Petersen vide. 

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce