Ældre om milliard: Ikke nok til at sikre bedre service

Velfærd

05/03/2014 12:30

Socialministeren burde sikre ældre flere bade, hyppigere rengøring og mere praktisk hjælp, mener Ældresagen.

Kommunerne har onsdag fået 360 millioner kroner til praktisk hjælp og personlig pleje til landets ældre.

Alligevel er Ældresagen bekymret for, om de ældre rent faktisk får en bedre hverdag, siger chefkonsulent Olav Felbo.

- Efter de seneste års voldsomme nedskæringer mener vi, det er centralt at få genoprettet serviceniveauet, og det er vi knap så sikre på, rent faktisk vil ske, siger han.

Socialministeriet har fordelt den milliard, som finansloven afsatte til ældreområdet. Selvom en tredjedel skal gå til at hæve serviceniveauet, frygter Ældresagen, at der ikke er afsat nok.

Foreningen har nemlig kigget ansøgningerne fra kommunerne igennem, og kun en mindre del af ansøgningerne i kategorien havde som mål at sikre flere bade, mere rengøring og en tur ud i den friske luft.

- Derfor vil vi nu granske tallene. Bag det meget pæne lagkagestykke, som Socialministeriet har stillet op, skjuler der sig måske et meget mindre lagkagestykke, siger han.

Milliarden vil ud over personlig pleje og praktisk hjælp gå til de svageste ældre og til rehabilitering og genopretning. På trods af bekymringerne glæder Ældresagen sig over fordelingen.

- Vi er rigtig glade for, at det ser ud til, at milliarden rent faktisk er gået til de ældre, siger Olav Felbo.

- Det lyder lidt banalt, men tidligere har det været sådan, at det har været svært at gennemskue, om pengene rent faktisk er gået til de formål, de er afsat til, siger han.

Sidste år var det netop spørgsmålet om, hvordan man sikrede, at milliarden gik til de ældre, der fik finanslovforhandlingerne mellem regeringen og Enhedslisten til at bryde sammen.

Det centrale stridspunkt var, om kommunerne skulle tvinges til at give de ældre bad to gange om ugen. Enhedslisten ville have skrevet kravet ind i serviceloven.

Det afviste regeringen, som i stedet indgik en aftale med Venstre og De Konservative.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce