Aftale om id-kort på byggepladser er på plads

Velfærd

11/06/2014 11:05

Freja Eriksen

Regeringen, SF og EL er enige om et nyt tiltag, der skal modvirke social dumping på de danske byggepladser.

Fremover skal byggearbejdere og håndværkere have tydelig dokumentation i form af id-kort på sig, når Skat eller Arbejdstilsynet dukker op. Det skal gøre det lettere for myndighederne at tjekke, om byggearbejderne får en ordentlig løn og arbejder under ordentlige vilkår.

Id-kortet er resultatet af en aftale i rød blok mellem regeringen, SF og Enhedslisten, som skal forsøge at modvirke social dumping og løfte arbejdsmiljøet på de danske byggepladser.

Finansminister Bjarne Corydon (S) mener, at aftalen vil "rydde op på de danske byggepladser": 

- Vi skal sætte ind mod, at der kravler håndværkere rundt på stilladserne, der ikke kender deres rettigheder, eller som undlader at anmelde en arbejdsskade af frygt for repressalier, siger Bjarne Corydon.

Bygge- og anlægsbranchen er en af de brancher, der er hårdest ramt af alvorlige ulykker, og hvor ulykkestallet ikke er faldende, som man ser det i andre brancher. Og det er både danske og udenlandske byggearbejdere, der bliver ramt af den manglende sikkerhed.

- Arbejdsmiljøet skal være i orden på byggepladserne, uanset hvilket land der står på passet. Det vil det obligatoriske sikkerhedskort bidrage til, siger Bjarne Corydon.

Regeringen nedsætter nu en arbejdsgruppe, der skal komme med en model for den konkrete udformning af sikkerhedskortet. Arbejdsgruppen skal aflevere sine anbefalinger, så kortet er implementeret inden sommeren 2015.

Det nye obligatoriske sikkerhedskort skal sikre, at de ansatte kender deres rettigheder, og så det klart fremgår hvem, der er ansvarlig for de ansatte på byggepladsen.

Sikkerhedskortet bliver obligatorisk for alle, og vil indeholde oplysninger om navn, arbejdsgiver, social sikring, obligatorisk arbejdsskadeforsikring og erhvervsforsikringsdækning. 

Ifølge økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) kan det være med til at øge sikkerheden og sænke antallet af ulykker i byggebranchen.

- Byggepladser er et af de farligste steder at arbejde, og med vores aftale om sikkerhedskort til håndværkere kan vi være med til at øge fokus på sikkerhed. Derfor er jeg glad for dagens aftale, siger Margrethe Vestager. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce