Foto: Jane Roed Maul

Anholdte danskere kommer for retten på Lesbos lørdag

Politik

15/01/2016 13:23

Nick Allentoft

To danskere, der er anholdt og sigtet for menneskesmugling på øen Lesbos, er chokerede, fortæller kollega.

To danskere, der er anholdt og sigtet for menneskesmugling på Lesbos, bliver først stillet for en dommer på den græske ø i løbet af lørdag.

Det fortæller Melinda Arifi, der ligesom de to mænd er rejst til Lesbos for den danske nødhjælpsorganisation Team Humanity.

Hun talte kort med de to tilbageholdte efter deres anholdelse natten til torsdag, og hun forventer at mødes med dem igen fredag.

- De er chokerede, fortæller hun til Ritzau.

Dagbog fra Lesbos

Psykolog Jane Maul beretter om seks dage som frivillig på Lesbos - hvor kun frivillige fra hele Europa sørger for den første kontakt, når traumatiserede flygtninge rammer klippekysten. Læs de gribende beretninger her.

- Vi har været her så længe, at det ikke giver mening, at vi skulle have smuglet mennesker. Alle kender os, og vi har alle nødvendige tilladelser, siger Melinda Arifi.

Melinda Arifi ved ikke, hvor de to frivillige er anbragt. Hun afventede fredag morgen et opkald fra deres advokat, som hun skal drøfte sagen med senere på dagen.

Hun fortæller, at den ene af de to anholdte er identisk med Salam Aldeen (33), som i september stiftede Team Humanity efter en ferie på Lesbos.

Læs også: To danskere anholdt på Lesbos

- Han kom herned uden rigtig at vide, hvad der foregik, og blev hernede. Siden kom familie og venner herned og så venners venner. Vi er i dag mellem 40 og 50 personer, der på skift er af sted, fortæller Melinda Arifi.

Den anden tilbageholdte dansker på Lesbos er Mo Abassi (24).

Melinda Arifi afviser, at Team Humanity skulle stå bag menneskesmugling og understreger, at organisationens mål er at hjælpe flygtninge, der ankommer med båd til Lesbos.

De to frivillige danskere blev sammen med tre spaniere anholdt natten til torsdag. Ifølge formanden for Team Humanity, Walle El Ghorba, var gruppen af frivillige på vej ud til en båd med flygtninge, der var ved at synke i Det Ægæiske Hav.

Om Team Humanitys arbejde på Lesbos siger Melinda Arifi:

- Vi står på stranden med fødderne i vandet og vinker bådene ind, når de ankommer, så de undgår at sejle ind i klipper og sten.

- Vi deler bananer, kiks og vand ud til de ankomne og svøber dem ind i varmetæpper. Sommetider giver vi dem strømper. Deres egne er drivvåde.

Ifølge Melinda Arifi transporterer den frivillige danske organisation også flygtningene til de lejre, der er oprettet til dem på øen.

Det er via indsamling og donationer, at Team Humanity ifølge Melinda Arifi skaffer midler til at hjælpe flygtningene.

- Vi frivillige betaler alle vores egne udgifter, herunder flytransport og ophold, af egen lomme.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce