Astrid Krag: Kritik af sundhedsregister er usaglig

Velfærd

16/08/2013 14:07

Suleman Haider

Lettere adgang til sundhedsdata er til gavn for patienterne, siger minister, som kalder kritikken usaglig.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) afviser Venstre og Dansk Folkepartis frygt for, at lettere adgang til danskernes sundhedsdata er en trussel mod danskernes privatliv. 

- Jeg er enig med de politikere, som nu tilkendegiver, vi skal være opmærksomme på brugen af personfølsomme data. Selvfølgelig skal vi det. 

- Men det er usagligt at kaste sig ud i en grundlæggende kritik af en strategi, som end ikke er færdiggjort, og hvor der altså ikke er nogen, der kender indholdet, skriver ministeren i en mail til Ritzau.

Regeringen vil ikke sætte danskernes privatliv på spil, forsikrer Astrid Krag.

- Jeg kan berolige bekymrede folketingspolitikere om, at vi hverken har intentioner om at sælge personfølsomme oplysninger til virksomheder eller tvinge patienter til at levere sundhedsoplysninger, siger Astrid Krag:

- Men vi har en ambition om at gøre adgangen til de data, som i forvejen bruges i videnskabelig forskning mere gennemskuelig og sikre et højt serviceniveau til de relevante forskere. Målet er mere og bedre forskning til gavn for bedre behandling.

For lettere adgang til sundhedsdata skal først og fremmest være til gavn og ikke til skade for patienterne.

- Det giver mulighed for at udvikle nye og bedre lægemidler, der giver færre bivirkninger og gør det muligt at behandle flere sygdomme, siger sundhedsministeren. 

Både Lægeforeningen og it-eksperter advarer i fredagens udgave af Jyllands-Posten mod dele af regeringens vækstplan på sundhedsområdet, som de mener truer borgernes anonymitet og privatliv.

Målet er at trække investeringer til Danmark ved at give forskere og medicinalindustrien en mere enkel adgang til befolkningens sundhedsdata, som blandt andet tæller millioner af blodprøver og vævsprøver. 

Også oppositionspartierne Venstre og Dansk Folkeparti frygter for danskernes anonymitet.

Sidste år blev Danmarks Nationale Biobank etableret under Statens Serum Institut. Med tiden skal den indeholde 15 millioner biologiske prøver udtaget fra danskernes kroppe.

De biologiske prøver - som er koblet med oplysninger om cpr-numre, medicinforbrug, sygdomsforløb med videre - giver forskere nye muligheder for blandt andet at spore sygdomme på et tidligt stadie.

Mads Melbye, sektordirektør på Statens Serum Institut, afviser over for Jyllands-Posten, at der er grund til bekymring.

- Der er brug for et fornuftigt samarbejde med den private industri, hvis vi skal finde nye behandlingsmuligheder. Men den enkeltes identitet kommer aldrig ind i billedet, siger han.

Mest Læste

Annonce