Astrid Krag vil gøre op med psykiatri-tvang

Velfærd

23/09/2013 11:14

Bæltefiksering og tvangsmedicinering af psykisk syge skal bruges mindre, mener ministeren.

Sundheds- og forebyggelsesminister Astrid Krags (SF) ambition for en reduktion af brugen af tvang i psykiatrien skal ske med et nationalt mål, som kommuner, regioner og folketing sammen skal forpligte sig på at nå.

Det skriver hun i en kronik, der bringes i Politiken mandag.

Her løfter Astrid Krag for første gang en flig af sløret for, hvad regeringens bebudede handlingsplan for psykiatrien kommer til at indeholde.

- Jeg vil lægge op til en debat om, hvad målet skal være, men vi skal forpligte os nationalt på at nedbringe brugen af tvang, så det ikke kun er regionerne, men også kommuner og folketing, der skal bære det igennem, siger hun til Politiken.

Tvang i psykiatrien kan være eksempelvis bæltefiksering, frihedsberøvelse eller tvangsmedicinering.

Kronikken kommer umiddelbart før det udvalg, ministeren har sat til at komme med anbefalinger til forbedringer af psykiatrien, er klar til at offentliggøre sin rapport.

Politiken erfarer, at udvalget også har drøftet et nationalt mål, og det har været overvejet, at der skulle ske en årlig reduktion i af antallet af bæltefikseringer med 15 procent, så bæltefikseringer i 2020 kun udgør 10 procent af niveauet for 2013.

Det er ikke spritnyt, at der sættes mål for, at der skal være færre tvangsforanstaltninger i psykiatrien.

Regionerne havde fra 2011 til 2013 sat sig det mål, at brugen af tvang skulle reduceres med 20 procent, men reelt er det kun blevet til et marginalt fald.

Regionsformand Bent Hansen (S) erkender, at regionerne ikke nåede det mål, man havde sat sig.

Han peger på, at det først og fremmest handler om, at der ikke har været penge til investeringer i de fysiske rammer.

Astrid Krag tror, at et fælles mål, som også forpligter kommuner og Christiansborg, bliver mere virksomt, skriver Politiken.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce