Auken: Danskerne skal sortere mere affald

Bæredygtighed

07/10/2013 11:49

Regeringen vil genanvende halvdelen af husholdningernes affald i 2022, så langt færre ressourcer går op i røg.

Mere genanvendelse og mindre forbrænding. Det er slagordene i regeringens ressourcestrategi "Danmark uden affald", som miljøminister Ida Auken (SF) lancerer mandag på et pressemøde på Christiansborg.

- Vi skal genanvende mere og forbrænde mindre. Det er min vision, at vi får et Danmark uden affald, hvor vi genanvender flest mulige materialer i vores affald, siger miljøministeren i en pressemeddelelse.

- Derfor skal vi være med til at sortere affaldet, så vi kan udvinde værdierne i det. Det er godt for miljøet, og det kan skabe job og nye erhvervsmuligheder, lyder det fra ministeren.

Regeringens mål er at genanvende mindst 50 procent af husholdningsaffaldet i 2022, og man er klar til at bruge 50 millioner kroner om året indtil 2017.

Der er dog ikke bud på, hvordan kommunerne skal nå planens ambitiøse mål om at fordoble genanvendelsen af husholdningsaffaldet fra de nuværende 22 procent.

Men regeringen mener, at det skal blive nemmere at sortere affaldet.

- Det er vigtigt, at det bliver let for folk at sortere affaldet. Mange kommuner er allerede i gang. Derfor vil vi understøtte kommunernes arbejde, blandt ved at samle eksempler på gode, enkle og brugbare løsninger, som kommunerne kan lade sig inspirere af, siger Ida Auken.

Når vi blander kartoffelskræller, papir, shampooflasker og tomme dåser sammen i skraldespanden, bliver det brændt, og værdifulde ressourcer går op i røg, mener ministeren.

- I dag brænder vi madrester af, som kunne være blevet til biogas. Vi brænder spildevandsslam af, som kunne bruges som gødning. Og vi brænder elektronik af, som indeholder ædle metaller, siger Ida Auken.

- Vi er blevet for gode til at brænde af og for dårlige til at genanvende. Og derfor går vi glip af rigtig mange værdier. Det er dårligt for miljøet, og det giver ingen mening i en verden, hvor efterspørgslen efter ressourcerne stiger dag for dag, siger Ida Auken.

Ifølge regeringens plan skal mængden af affald fra husholdningerne, der genbruges, hæves fra 50.000 ton årligt til 300.000 ton.

Den nye strategi betyder, at der i Danmark i 2022 skal forbrændes godt 800.000 ton mindre affald end nu.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce