Foto: Claus Bjørn Larsen
Foto: Claus Bjørn Larsen

Auken om vandmiljø: Udgangspunktet var uhørt ringe

Bæredygtighed

19/12/13 9:58

Der er stadig lang vej til rent vandmiljø, siger miljøministeren, selvom en ny rapport viser klare fremskridt.

Miljøminister Ida Auken (SF) glæder sig over, at det går den rigtige vej med udledningen af næringsstoffer fra landbruget. Men der er stadig lang vej til et rent vandmiljø, påpeger ministeren på baggrund af en ny rapport.

- Det er godt, at indsatsen for vandmiljøet for alvor er begyndt at virke. Vi er på rette spor, men vi er ikke i mål endnu, siger Ida Auken.

Den nye rapport er udarbejdet af Nationalt Center for Miljø og energi (DCE) og De nationale Geologiske undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) på baggrund af det nationale overvågningsprogram - Novana.

Den viser, at vandet er det reneste i 25 år efter årtiers massive miljøindsats.

- Da vi startede indsatsen i 1990, var udgangspunktet uhørt ringe. Så jeg glæder mig meget over, at det går i den rigtige retning.

- Men vi har stadig vandløb uden liv. Vi har store vandområder, hvor der er problemer med iltsvind, og vi finder stadig rester af sprøjtemidler i det vand, som vi skal drikke. Derfor gælder det om at holde kursen, og det gør vi med de vandplaner, som vi nu har i høring, siger ministeren.

Vandplanerne, som er i høring til på mandag, skal yderligere reducere udledningen af næringsstoffer til naturen.

Vandplanerne følges allerede op i 2015 med yderligere tiltag i en ny generation af vandplaner. Miljøministeren er også på vej med gennemførsel af sprøjtemiddelstrategien, der også skal gavne vandet i Danmark.

Selvom den nye overvågningsrapport viser en positiv udvikling, så siger den ikke noget om, hvor langt man er nået i forhold til at opfylde målene i vandplanerne.

Den viden kommer først, når Miljøministeriet inden længe fremlægger en opdateret basisanalyse af tilstanden i vandmiljøet.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.