Avis-ledere: Her er den nye regerings udfordringer

Politik

04/2/14 8:53

Statsministeren har satset på det sikre med sin rokade. Men hun får svært ved at blive genvalgt, mener avis.

Den nye regering, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) præsenterede mandag, er temaet i samtlige store avisers lederartikler tirsdag.

Den slankede udgave, uden det socialistiske element i form af SF, betyder, at der er klart bedre muligheder for at lave yderligere reformer, konstaterer Berlingske. Blandt andet af beskæftigelses- og vækstpolitikken samt med erhvervsuddannelserne.

Men vigtigst af alt: Med SR-regeringen er der taget afsked med ideen om en regering baseret på venstrefløjen, konstaterer lederskribenten.

- Status i dansk politik efter de seneste dages kaos og splittelse i SF er nu, at hvad angår den økonomiske politik og erhvervspolitikken, kan kun den borgerligt baserede økonomiske politik samle et flertal i Folketinget, skriver Berlingske.

Men spørgsmålet om vækst eller ej i den offentlige sektor skiller fortsat Folketinget, konstaterer avisen.

Politiken slår fast, at Thorning ikke har taget nogen chancer i sammensætningen af det nye ministerhold.

- Det er ikke de nye ansigters rokade, men primært forfremmelser af loyale og dygtige arbejdsheste i folketingsgrupperne. Rokaden skal signalere stabilitet og samling, og her har Thorning og Vestager ramt skiven. For tiden er ikke inde til testflyvning af talenter, skriver avisen.

Men Thorning får svært ved at vinde det næste valg. Hovedudfordringen bliver nu at få hevet især de vælgere tilbage, som er gået over til Dansk Folkeparti.

- Et stor antal danskere føler, at DF bedst varetager deres interesser. Nogle af de vælgere skal vindes tilbage, hvis SR-regeringen skal blive andet end en historisk parentes, skriver Politiken.

Børsen mener, at det mest kendetegnende ved mandagens præsentation var fraværet af nyheder. Den nye regering arbejder ud fra den fuldstændig samme drejebog som SRSF-koalitionen.

- Eneste tilføjelse er en intetsigende erklæring med titlen "Flere job og bedre velfærd", skriver avisen.

Børsen mener, at det værste scenarie vil være, hvis statsministeren gribes af panik frem mod valget på grund af dårlige meningsmålinger.

Det kan friste Thorning til at gennemføre skattefinansierede velfærdsforbedringer for kernevælgerne eller til en finanspolitisk lempelse med venstrefløjen.

- Uanset at det er i modstrid med den politiske kurs, skriver Børsen.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.