Avis-ledere: Her er den nye regerings udfordringer

Politik

04/02/2014 09:53

Statsministeren har satset på det sikre med sin rokade. Men hun får svært ved at blive genvalgt, mener avis.

Den nye regering, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) præsenterede mandag, er temaet i samtlige store avisers lederartikler tirsdag.

Den slankede udgave, uden det socialistiske element i form af SF, betyder, at der er klart bedre muligheder for at lave yderligere reformer, konstaterer Berlingske. Blandt andet af beskæftigelses- og vækstpolitikken samt med erhvervsuddannelserne.

Men vigtigst af alt: Med SR-regeringen er der taget afsked med ideen om en regering baseret på venstrefløjen, konstaterer lederskribenten.

- Status i dansk politik efter de seneste dages kaos og splittelse i SF er nu, at hvad angår den økonomiske politik og erhvervspolitikken, kan kun den borgerligt baserede økonomiske politik samle et flertal i Folketinget, skriver Berlingske.

Men spørgsmålet om vækst eller ej i den offentlige sektor skiller fortsat Folketinget, konstaterer avisen.

Politiken slår fast, at Thorning ikke har taget nogen chancer i sammensætningen af det nye ministerhold.

- Det er ikke de nye ansigters rokade, men primært forfremmelser af loyale og dygtige arbejdsheste i folketingsgrupperne. Rokaden skal signalere stabilitet og samling, og her har Thorning og Vestager ramt skiven. For tiden er ikke inde til testflyvning af talenter, skriver avisen.

Men Thorning får svært ved at vinde det næste valg. Hovedudfordringen bliver nu at få hevet især de vælgere tilbage, som er gået over til Dansk Folkeparti.

- Et stor antal danskere føler, at DF bedst varetager deres interesser. Nogle af de vælgere skal vindes tilbage, hvis SR-regeringen skal blive andet end en historisk parentes, skriver Politiken.

Børsen mener, at det mest kendetegnende ved mandagens præsentation var fraværet af nyheder. Den nye regering arbejder ud fra den fuldstændig samme drejebog som SRSF-koalitionen.

- Eneste tilføjelse er en intetsigende erklæring med titlen "Flere job og bedre velfærd", skriver avisen.

Børsen mener, at det værste scenarie vil være, hvis statsministeren gribes af panik frem mod valget på grund af dårlige meningsmålinger.

Det kan friste Thorning til at gennemføre skattefinansierede velfærdsforbedringer for kernevælgerne eller til en finanspolitisk lempelse med venstrefløjen.

- Uanset at det er i modstrid med den politiske kurs, skriver Børsen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce