Befolkningens ryk mod byerne kan splitte Danmark

Velfærd

30/12/13 10:03

Byernes lys trækker i danskerne. Folkevandringen væk fra landkommunerne bekymrer både økonomer og ministre.

Det skrøbelige økonomiske opsving er så ujævnt fordelt i landet, at både topministre, økonomer og kommunernes forening, KL, advarer om risikoen for, at Danmark permanent knækker over i to.

Årsagen er, at flere yderkommuner er ved at blive affolket, skriver Jyllands-Posten.

En ny analyse fra Jyske Bank viser, at der de seneste år er sket en så stor befolkningsbevægelse fra land mod storbyerne, at der sandsynligvis er tale om en permanent, strukturel udvikling.

- Der har de seneste fire-fem år været en historisk stor befolkningsbevægelse fra land mod by, siger Niels Rønholt, seniorøkonom i Jyske Bank.

Samlet sker der nu en fraflytning fra 63 af 98 kommuner svarende til, at der sker en fraflytning fra 83 procent af Danmarks areal.

Kun 15 kommuner uden for hovedstaden oplever fremgang i befolkningstallet.

- Udviklingen med, at befolkningen rykker ind mod byerne, og at væksten i højere og højere grad samles i byerne, er accelereret kraftigt. Flere kommuner er ved at blive affolket, siger Kristian Wendelboe, administrerende direktør i KL.

Udviklingen vækker bekymring hos økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R).

- Vi skal være meget opmærksomme på, at den økonomiske fremdrift kommer hele landet til gavn. Risikoen er jo, at landet knækker over, siger hun til Jyllands-Posten.

Både hun og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) varsler, at regeringen vil øge fokus på problemet i forbindelse med næste års vækstinitiativer, heriblandt i den kommende nye industristrategi.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.