Behovet for julehjælp kan sætte ny rekord: Skærer 100 kr. på gavechecken for at hjælpe flere

Velfærd

14/11/16 4:50

Nick Allentoft

Reformer kan få antallet af trængte familier, der søger julehjælp, til at vokse, forudser flere organisationer. Frelsens Hær skærer 100 kroner af gavechecken.
Julen er ensbetydende med gaver, julegodter og god mad. Men for tusindvis af trængte familier er det langt fra virkeligheden.   I et forsøg på at komme familierne til hjælp har en række hjælpeorganisationer åbnet for ansøgninger om julehjælp. Blandt dem er Dansk Folkehjælp, som frygter, at antallet af ansøgere stiger markant i år.

Fattigdomsdebatten boks

Fattigdomsdebatten bidrager med ny viden til fattigdoms-området. Læs tidligere indlæg her:  

Temaredaktør Per K. Larsen har beskæftiget sig med fattigdom og socialt udsatte gennem årtier, og er i dag landssekretær i EAPN. 

 

Årsagen til stigningen skyldes ifølge generalsekretær Klaus Nørlem det nye kontanthjælpsloft og 225-timers-reglen, som blev indført fra 1. oktober.

- Umiddelbart kan vi på nuværende tidspunkt se, at 43.500 børn er påvirket af reformerne og lever i familier, der er blevet ekstra økonomisk udfordret.   - Det, forventer vi, også kommer til at afspejle sig i ansøgerfeltet i år, og vi er bekymrede for, om vi vil se stigninger ud over det, vi har haft tidligere, siger han.   Sidste år fik organisationen 13.000 ansøgninger om julehjælp. Cirka 5400 familier fik hjælp.   - Det vil altid være sådan i vores univers, at nogle går forgæves. Sådan vil det formentlig også være i år, siger Klaus Nørlem.   Også hos Mødrehjælpen forventes effekten af kontanthjælpsloftet at medføre en stigning i antallet af ansøgere, fortæller direktøren, Mads Roke Clausen.   Her mærkes presset allerede fra økonomisk trængte familier.

- Vi kan se, at det går rigtig stærkt med ansøgningerne lige nu. Det er væltet ind de seneste dage. Vi regner med, at der er flere ansøgninger end sidste år på samme tid, når dagen i dag er omme, siger direktøren.

Sidste år modtog organisationen omkring 6700 ansøgninger i alt, og i år forventer man at modtage 7500.   Hos Frelsens Hær har man i år valgt at skære i julepakken for at nå ud til flere, fortæller informationschef Lars Lydholm.    - Vi har sænket beløbene på vores gavekort med 100 kroner, så vi kan hjælpe flere familier og på den måde nå længere ud for de samme penge.   - Hvis vi giver julehjælp til 9000, vil der være 3000-4000 familier, som vi siger nej til. Det kan vi dårligt gøre i år, når de er blevet fattigere, siger han.    31.500 ansøgninger om julehjælp sidste år Antal ansøgninger i 2015:   * Dansk Folkehjælp modtog 13.000 ansøgninger hvoraf 5400 familier fik hjælp. * Frelsens Hær modtog 12.000 ansøgninger hvoraf 9000 familier fik hjælp. * Mødrehjælpen modtog 6500 ansøgninger hvoraf 2473 familier fik hjælp.   Kilde: Ritzau   /ritzau/

Annonce