Beskæftigelsesministeren banker Aarhus-borgmester på plads

Politik

14/12/13 9:02

Nick Allentoft

To af landets førende socialdemokrater har vidt forskellig opfattelse af, om a-kasserne er konsekvente nok over for arbejdsløse, som ikke gør sig nok umage for at komme i job. Det skriver Avisen.dk. Aarhus-borgmester og formand for arbejdsmarkedsudvalget i Kommunernes Landsforening (KL) Jacob Bundsgaard kritiserer a-kasserne for at være for blødsødne. Det sker efter Avisen.dk's afdækning af store forskelle mellem jobcentrenes og a-kassernes brug af sanktioner.

Men kort før den planlagte reform af beskæftigelsessystemet lægger beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) nu afstand til partifællens udmelding.

"Jeg kan ikke se noget grundlag for at sammenligne erfaringer på dagpengeområdet og kontanthjælpsområdet til en vurdering af, om der generelt er rådighedsproblemer på hverken det ene eller det andet område," lød det fra ministeren i Folketingets spørgetime onsdag.

I løbet af det senest opgjorte år har næsten 29 procent af de jobklare kontanthjælpmodtagere modtaget en økonomisk straf af deres jobcenter for at udeblive fra et møde eller aktivering, mens kun 3 procent af dagpengemodtagerne blev straffet af a-kassen.

Mette Frederiksen ærgrer sig dog over den mudderkastning, der foregår mellem jobcentre og a-kasser.

"Det sidste, som beskæftigelsessystemet har brug for, er puniske krige mellem a-kasser og jobcentre. ? Hvis der er problemer med rådighed, skal det afdækkes og adresseres, jeg reflekterer gerne over - både alene og i fællesskab med andre politikere, hvordan vi gør det her bedre," sagde hun.

Ifølge KL oplever mange jobcentre, at a-kasserne ikke reagerer på indberetninger om ledige, der bryder reglerne. Men Mette Frederiksen afviser, at der er behov for at underkaste a-kasserne et nærmere eftersyn. Ministeren taler uden om, lyder det fra Venstre.

"Ministeren afviser at forholde sig konkret til kritikken fra KL. Det er ærgerligt, at ministeren ikke er interesseret i at afklare, hvorfor der er så stor forskel på a-kassernes og jobcentrenes sanktioner," siger Hans Andersen til Avisen.dk.

Venstre deler kommunernes overbevisning om, at a-kasserne straffer de ledige for lidt, og har foreslået at flytte de såkaldte rådighedsvurderinger af dagpengemodtagere over til jobcentrene i forbindelse med den kommende reform.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen er der ingen dokumentation for KL's påstand om, at a-kasserne sanktionerer for lidt.

Han mener tværtimod, at modsætningen mellem Mette Frederiksen og Jacob Bundsgaard udspringer af den stillingskrig, der foregår forud for beskæftigelsesreformen.

"Bundsgaard er jo ikke socialdemokrat i denne sammenhæng. Han er kommunernes mand. Og kommunerne har indgået en alliance med Dansk Arbejdsgiverforening for at sikre, at a-kasserne ikke får for meget indflydelse i et nyt beskæftigelsessystem," siger professoren fra Aalborg Universitet til Avisen.dk.

Læs det hele her.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.