Betalingsbalancen er på vej mod rekordår

Politik

09/1/14 12:11

Betalingsbalancen har det godt. Overskuddet ligger betydeligt over 2012, viser tal fra Danmarks Statistik.

Betalingsbalancen i november 2013 viste et stort overskud på 12,1 milliarder kroner. Det er næsten syv milliarder kroner mindre end i oktober, da overskuddet dog også var rekordstort.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Det store overskud på betalingsbalancen er rigtig godt for Danmark, fordi det er med til at manifestere positionen som en sikker havn på de finansielle markeder, siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Faldet fra oktober til november skyldes især overskuddet på posten varer og tjenester, der faldt med 6,1 milliarder kroner. Overskuddet i november 2013 var dog 0,9 milliarder kroner større end i november 2012.

- Overskuddet er i sidste ende med til at fastholde de nuværende ekstremt lave renter, der er en vigtig byggesten til fremtidig vækst og som holder hånden under det fortsat skrøbelige boligmarked, lyder det fra cheføkonomen.

Ser man på perioden september til november sidste år, steg overskuddet på de løbende poster med 12,2 milliarder kroner i forhold til samme periode i 2012 .

Og i de første 11 måneder af 2013 ligger overskuddet på 122,8 milliarder kroner, hvilket er 18,4 milliarder kroner mere end i samme periode af 2012.

- Det er værd at hæfte sig ved, at overskuddet er bredt funderet, og at positionen som nettokreditor betyder, at der også fremover vil være solide overskud på betalingsbalancen, siger Helge J. Pedersen.

- Også selvom varebalancen måtte udvise svaghed, når væksten herhjemme for alvor kommer op i tempo, fordi det trækker en øget import med sig, siger cheføkonomen.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce