Kommunerne skal koncentrere sig om velfærdens kerneopgaver. Når det handler om kommercielle aktiviteter, skal det være det private erhvervsliv, som træder til. Det mener regeringen, der har præsenteret et udspil til fair og lige konkurrence mellem offentlige og private aktører.
Udspillet indebærer blandt andet, at kommunale biblioteker ikke længere skal kunne udlåne bageudstyr. Eller at kommuner ikke skal sælge viden om it-systemer i konkurrence med private it-rådgivningsfirmaer.
OPS - Få overblik her
- Den offentlige sektor skal bruge kræfterne på at løse velfærdsopgaver, der giver værdi og kvalitet for borgerne, inden for eksempelvis dagtilbuds-, skole- og ældreområdet, siger innovationsminister Sophie Løhde (V).
- Kommuner og andre offentlige myndigheder skal ikke i unfair konkurrence med private virksomheder udføre opgaver, der hører hjemme i den private sektor, siger Løhde. Erhvervslivet har ifølge økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) leveret en lang række eksempler, på det kritikerne omtaler som "opgavetyveri". - Vi vil sætte ind på en bred front og give vores erhvervsvirksomheder et større råderum, blandt andet med nye og mere klare regler, som begrænser offentlig erhvervsaktivitet. Det er ret og rimeligt, når det er virksomhederne som sikrer vækst og velfærd i Danmark, siger Ammitzbøll. Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) tilføjer: - Det er virksomhederne, som i sidste ende finansierer den offentlige sektor, og virksomhederne kan derfor ikke være tjent med at blive udkonkurreret af det offentlige på et unfair grundlag. Jeg er glad for, at vi med udspillet nu får sat tydelige hegnspæle op for de offentlige aktiviteter. Biblioteker: Udlån af bageudstyr er helt minimalt Det sker kun i yderst minimalt omfang, at biblioteker udlåner bageudstyr eller andre ting, der ikke er bøger, film og musik. Det fastslår direktøren for Danmarks Biblioteksforening, Michel Steen-Hansen, efter at netop biblioteksudlån af bageudstyr er blevet fremhævet af regeringen som et eksempel på, at det offentlige udsætter private virksomheder for unfair konkurrence. Det eneste eksempel, direktøren umiddelbart kan henvise til, er på et bibliotek i Odense-bydelen Vollsmose. - Det var et forsøg finansieret af Miljøministeriet for at gøre opmærksom på bæredygtighed. Man forestiller sig, når man læser det her, at det er en væg fyldt med bageudstyr. Det er det ikke, siger Michel Steen-Hansen. - Det er nogle færdige pakker, hvor der også er bageudstyr. Fordi man så ad den vej kunne fortælle om bæredygtighed. Han mener, at grænsen for bibliotekers udlån går lige her omkring. - Selvfølgelig skal man ikke udlåne noget, der kan være konkurrenceforvridende, siger Michel Steen-Hansen. Spørgsmål: Har der været nogle eksempler, hvor bibliotekerne er gået for langt? - Ikke i forhold til det regeringens udspil går på. Vi er reguleret i forhold til, at det er bøger. Det er det, vi låner. Det andet kan du ikke engang måle, siger Michel Steen-Hansen. /ritzau/