- Det, vi tilkendegiver fra De Konservatives side, er, at der ikke er en eneste, der skal komme i klemme, siger skatteordfører Brian Mikkelsen.

Blåt krav bringer børnecheck i fare

Velfærd

04/03/2014 13:44

Et forslag fra V og K om at ændre børnechecken til et skattefradrag vil ramme tusindvis af danskere. Konservative lover imidlertid, at ingen rammes.

På Christiansborg fortsætter slagsmålet om EU-borgeres adgang til danske børnepenge.

Regeringen insisterer på at følge EU-Kommissionens anvisninger og dermed lade udlændinge sende børnechecken hjem til deres børn i hjemlandet fra første dag på jobbet i Danmark, men det ønsker flere oppositionspartier at forhindre.

Senest har Venstre og De Konservative foreslået at forvandle børnechecken til et skattefradrag, men det vil ifølge et nyt notat fra Skatteministeriet få konsekvenser for tusindvis af danskere - primært de svagest stillede.

Således viser notatet, at 10.000 danskere helt vil miste deres børnecheck, og hele 30.000 vil få mindre, end de gør i dag. Og netop derfor er skatteminister Morten Østergaard (R) yderst skeptisk over for idéen.

- De børnefamilier, der er svagest, vil også være dem, der vil have sværest ved at udnytte fradraget. 10.000 vil helt miste indtægten fra børnechecken, hvis den omlægges til et fradrag, fordi de har en indkomst, der slet ikke gør det muligt for dem at udnytte det, siger Morten Østergaard.

- Når vi ser på, at det er nogle få promiller af udgifterne til børnechecken, vi diskuterer i forhold til EU-reglerne, er det her forhold altså helt ude af proportioner, siger skatteministeren.

Hos De Konservative føler skatteordfører Brian Mikkelsen sig misforstået og kalder skatteministerens udlægning af sagen for "politisk misbrug af værste skuffe".

- Vi har ikke bedt om, at man får sådan et fradrag. Vi har sagt, at det skal være et tillæg til personfradraget. Så vil flere danskere kunne få fordel af det, siger Brian Mikkelsen.

- Vi har også konstant sagt, at vi skal have fundet en løsning for de, der ikke kan udnytte fradraget fuldt ud, siger skatteordføreren.

For at illustrere sine gode hensigter er Brian Mikkelsen villig til at garantere, at ingen danskere vil blive ramt af oppositionens model. Heller ikke studerende med børn f.eks.

- Dér kan vi jo forhøje SU til forsørgere. Man kan sagtens finde løsninger. Det her er ikke en spareøvelse, det er et principielt spørgsmål. Det, vi tilkendegiver fra De Konservatives side, er, at der ikke er en eneste, der skal komme i klemme, siger Mikkelsen.

Morten Østergaard mener imidlertid, at det vil være omsonst at involvere de mange danske børnefamilier i sagen, da der med kompensationsordningen vil være meget få penge at spare.

- Selvfølgelig kan man tage kompenserende metoder i brug, men de vil så også stå til rådighed for EU-borgere.

- Og jo flere kompensationsordninger man laver, desto færre EU-borgere vil også blive ramt, fordi de jo også skal have adgang til de samme tillæg og kompensationer, siger Morten Østergaard.

Hos Venstre erkender skatteordfører Torsten Schack Pedersen, at partiets model vil kunne ramme danske familier. Ikke desto mindre er han fortsat interesseret i at finde en model, hvor udlændinge ikke med det samme har ret til den danske børnecheck.

- Vi synes grundlæggende, at optjening er den rigtige model. Men hvis ikke det kan lade sig gøre, må vi finde andre veje, der sikrer en rimelighed og en robusthed, siger Torsten Schack.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce