- Vi kunne jo se i går, at det er afgørende, at beredskabet kan komme hurtigt frem. I dag er centret placeret i Thisted, men der er lagt op til, at det skal lukke. Det kan betyde, at vi skal hente hjælpen helt fra Herning, siger Arne Boelt.

Borgmester: Hul i hovedet at spare på nationalt beredskab

Infrastruktur

17/10/2014 12:19

Nick Allentoft

Massiv nedbør rammer flere og flere steder i Danmark. Senest i Nordjylland. Nu advarer borgmester i Hjørring mod besparelser i Beredskabsstyrelsen.

I slutningen af august stod Storkøbenhavn under vand, den første weekend i september var den gal i Ringkøbing-Skjern, og et par dage efter kom skybrudsturen til Bornholm.

Denne gang har vandmasserne ramt Nordjylland, og særligt Vendsyssel, hvor marker og kældre flere steder er oversvømmet. 

Enkelte steder er der faldet mere end 100 millimeter, og det har sendt beredskabet på overarbejde.

Men i fremtiden kan situationen blive endnu mere uoverskuelig, for Beredskabsstyrelsen skal spare 125 millioner kroner.

             Læs også: Ny rapport om fremtidens klimaforandringer i Danmark

Det kan få alvorlige følger for borgerne, advarer Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S). 

Han siger til Ritzau, at det er som om politikerne på Christiansborg slet ikke har opdaget, at det danske klima er under forandring med mere vand og flere storme som Allan og Bodil.

- De seneste dage har vi heroppe set, at de nuværende ressourcer slet ikke rækker. Hvordan skal det så gå, når besparelserne kommer.

- For at sige det lige ud, så er det fuldstændig hul i hovedet. 

- Besparelserne bærer præg af at være vedtaget i tørre sko inde på Christiansborg, siger Arne Boelt, som er tidligere Falck-redder og selv har været ude at hjælpe med at pumpe vand væk fra gaderne i Hjørring.

Besparelserne er resultatet af en aftale mellem regeringen og Venstre. Endnu er det ikke besluttet, hvor de 20 redningsberedskaber skal placeres, men på forhånd opfordrer Arne Boelt sine kolleger i Folketinget til at tænke sig om en ekstra gang.

- Vi kunne jo se i går, at det er afgørende, at beredskabet kan komme hurtigt frem. I dag er centret placeret i Thisted, men der er lagt op til, at det skal lukke. Det kan betyde, at vi skal hente hjælpen helt fra Herning, siger han.

På Christiansborg er flere partier opmærksomme på, at besparelserne kan få uheldige konsekvenser.

- Jeg tror simpelthen, at vi er nødt til at revurdere hele situationen. Vi bliver nødt til at lave en strategi for at bekæmpe vandet, siger Bjarne Laustsen (S) til TV2 Nyhederne.

Det glæder De Konservative. På sin Facebook-side skriver partiets politiske ordfører, Lene Espersen:

- Først og fremmest er det fantastisk, at der nu også er andre end Det Konservative Folkeparti, som siger nej til besparelserne i vores beredskab. Det er nemlig meget alvorlige besparelser, som vil hæmme landet.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce