Bupl om tidlig skolestart: Børn vil blive tabt på gulvet

Velfærd

07/01/2014 13:29

I børnehaven får børnene færdigheder, de skal bruge hele livet, siger næstformanden i Bupl.

Man skal kigge på hele barnet, og ikke kun på hvordan det klarer sig i en Pisa-undersøgelse.

Det siger næstformand i Bupl, Birgitte Conradsen, efter at en analyse fra tænketanken Kraka viser, at de danske elever vil klare sig bedre i Pisa-testen, hvis de starter et år tidligere i skole.

- Jeg tror, at vi vil tabe børn på gulvet, hvis de skal starte tidligt i skole, siger hun og fortsætter:

- I skolen står en lærer foran 25 børn, og for at barnet kan være med, skal det have nogle sociale færdigheder på plads. Ellers kan tidlig skolestart få den modsatte effekt.

Tænketanken Kraka har regnet på, hvordan Danmarks placering vil være i den såkaldte Pisa-test, hvis vores børn har et års ekstra skolegang.

Et år mere vil sende danske elever direkte ind i top-10 og gøre op med ellers skuffende resultater.

Ifølge Krakas analyse vil danske børn, hvis de starter et år tidligere i skolen, tage et ordentligt spring fra nummer 18 i læsning i dag til en 4. plads på verdensplan.

Men det er forkert at gå ud fra, at barnet først begynder at lære noget, når det starter i skole, mener Birgitte Conradsen.

- Det med, at det er ren hygge i børnehaven, er et fuldstændigt forfejlet billede af, hvad der foregår i en daginstitution. Der foregår læring i forhold til alle livets aspekter i en børnehave, siger hun.

I børnehaven får børnene sociale kompetencer, og lærer hvordan de skal omgås hinanden. De lærer, hvordan man tåler modgang, og hvordan man lærer af tidligere handlinger, fortæller næstformanden.

- Det er for snævert kun at kigge på resultater i Pisa-testen. Jeg synes, at det er meget mere vigtigt at kigge på, hvad det er for nogle børn og unge, vil have ud i samfundet, siger hun.

- Så vi er bestemt ikke tilhængere af at sende børnene tidligere i skole, fortsætter hun.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce