Byrådskandidater: Pengene kan bruges bedre i kommunerne

Politik

15/11/13 8:31

Mange byrådskandidater mener, at pengene kan strækkes længere i kommunerne, viser rundspørge.

Der er guld at hente i de danske kommuner, hvor man mange steder kunne udnytte ressourcerne bedre end i dag, lyder det fra en del byrådskandidater rundt om i landet.

Cirka 2600 ud af 3300 kandidater svarer ja til, at produktiviteten kan øges i større eller mindre grad i deres kommune i løbet af de næste fire år, viser en rundspørge fra Ritzau.

En fjerdedel af deltagerne mener, at produktiviteten kan øges tre til fire procent, mens 16 procent ser en potentiel gevinst på mere end fem procent.

En af sidstnævnte er Bendt Tranekjær, som er byrådskandidat for Liberal Alliance i Egedal. Han mener, at Egedal Kommune "nemt" ville kunne spare 20-25 millioner kroner ved at lade private virksomheder overtage flere kommunale opgaver.

- Jeg tror, at man skal starte med det grønne område og vejafdelingen. Der tror jeg, at man vil kunne spare rigtig mange penge ved at udlicitere drift og vedligeholdelse. Også på det juridiske område og byggesagsbehandling, siger han.

Det vil betyde, at kommunen skal skære i antallet af medarbejdere, erkender Bendt Tranekjær.

- Vi gør det jo for at spare på ressourcerne i kommunen. Det er klart. Men de firmaer, der overtager opgaverne, skal jo også bruge folk, siger han.

Helt i den anden ende af den politiske skala er Kirstina Tranberg, kandidat for enhedslisten i Glostrup. Men også hun mener, at potentialet for at øge produktiviteten er mere end fem procent.

Det kan blandt andet ske ved at skære ned på administration og give ansvaret tilbage til kernemedarbejderne med de varme hænder, siger hun.

- For eksempel har forsøg med mere selvstyre til de ansatte i hjemmeplejen vist, at det mindsker sygefraværet og udnytter ressourcerne bedre. Desuden betyder det mere tilfredse medarbejdere og borgere, siger Kirstina Tranberg.

Kun syv procent af deltagerne i rundspørgen svarer, at der ikke er noget at komme efter i deres kommune.

En af dem er Birgitte Vind, som genopstiller for Socialdemokraterne i Vejle.

Det til trods for, at hendes egen regerings produktivitetskommission peger på, at der uden problemer kan spares 12 milliarder kroner frem mod 2020 i det offentlige.

- Hvis vi ser på produktivitet, som at man skal have mere for pengene, så har jeg rigtig svært ved at se, hvordan det skal lade sig gøre i Vejle, siger hun.

- Vi har den laveste skatteprocent vest for Storebælt. Så vi løber stærkt og yder en rigtig flot service for meget få midler. Vi kan godt øge produktiviteten, men så går det ud over nogle mennesker, siger hun.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.