Byrådskandidater: Pengene kan bruges bedre i kommunerne

Politik

15/11/2013 09:31

Mange byrådskandidater mener, at pengene kan strækkes længere i kommunerne, viser rundspørge.

Der er guld at hente i de danske kommuner, hvor man mange steder kunne udnytte ressourcerne bedre end i dag, lyder det fra en del byrådskandidater rundt om i landet.

Cirka 2600 ud af 3300 kandidater svarer ja til, at produktiviteten kan øges i større eller mindre grad i deres kommune i løbet af de næste fire år, viser en rundspørge fra Ritzau.

En fjerdedel af deltagerne mener, at produktiviteten kan øges tre til fire procent, mens 16 procent ser en potentiel gevinst på mere end fem procent.

En af sidstnævnte er Bendt Tranekjær, som er byrådskandidat for Liberal Alliance i Egedal. Han mener, at Egedal Kommune "nemt" ville kunne spare 20-25 millioner kroner ved at lade private virksomheder overtage flere kommunale opgaver.

- Jeg tror, at man skal starte med det grønne område og vejafdelingen. Der tror jeg, at man vil kunne spare rigtig mange penge ved at udlicitere drift og vedligeholdelse. Også på det juridiske område og byggesagsbehandling, siger han.

Det vil betyde, at kommunen skal skære i antallet af medarbejdere, erkender Bendt Tranekjær.

- Vi gør det jo for at spare på ressourcerne i kommunen. Det er klart. Men de firmaer, der overtager opgaverne, skal jo også bruge folk, siger han.

Helt i den anden ende af den politiske skala er Kirstina Tranberg, kandidat for enhedslisten i Glostrup. Men også hun mener, at potentialet for at øge produktiviteten er mere end fem procent.

Det kan blandt andet ske ved at skære ned på administration og give ansvaret tilbage til kernemedarbejderne med de varme hænder, siger hun.

- For eksempel har forsøg med mere selvstyre til de ansatte i hjemmeplejen vist, at det mindsker sygefraværet og udnytter ressourcerne bedre. Desuden betyder det mere tilfredse medarbejdere og borgere, siger Kirstina Tranberg.

Kun syv procent af deltagerne i rundspørgen svarer, at der ikke er noget at komme efter i deres kommune.

En af dem er Birgitte Vind, som genopstiller for Socialdemokraterne i Vejle.

Det til trods for, at hendes egen regerings produktivitetskommission peger på, at der uden problemer kan spares 12 milliarder kroner frem mod 2020 i det offentlige.

- Hvis vi ser på produktivitet, som at man skal have mere for pengene, så har jeg rigtig svært ved at se, hvordan det skal lade sig gøre i Vejle, siger hun.

- Vi har den laveste skatteprocent vest for Storebælt. Så vi løber stærkt og yder en rigtig flot service for meget få midler. Vi kan godt øge produktiviteten, men så går det ud over nogle mennesker, siger hun.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce