Dagpengereformen presser ledige i arbejde

Velfærd

20/09/2013 10:30

En tredjedel af de langtidsledige får job, lige inden dagpengeperioden udløber efter to år, viser nye tal.

Trods lavkonjunktur og mangel på arbejdspladser så hjælper den udskældte dagpengereform med at sende folk i arbejde.

Det skriver Jyllands-Posten.

Frygten for at miste dagpengeretten betyder nemlig, at langt flere end tidligere hurtigere finder arbejde, efter at dagpengeperioden er halveret fra fire til to år.

Ifølge en analyse fra tænketanken Kraka er andelen, som finder arbejde i de sidste tre måneder op til, at de har været ledige i to år, vokset fra 14 til 33 procent, efter at dagpengeperioden blev ændret med virkning fra 1. januar 2013.

Resultatet bekræfter, hvad de økonomiske vismænd på et meget mere spinkelt talgrundlag var inde på i deres forårsrapport.

- Det er en meget tydelig tendens. Reformen virker. Det er vigtigt at få frem, fordi debatten og mediernes fokus stort set kun har været på de folk, der falder ud af dagpengesystemet, siger ledende arbejdsmarkedsøkonom Andreas Højbjerre fra Kraka til Jyllands-Posten.

Ifølge Andreas Højbjerre og andre økonomer kunne effekten have været endnu større, hvis politikerne ikke havde gennemført den særlige uddannelsesordning og en ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse for de mange, der er ved at falde for tidsgrænsen.

Også på landets jobcentre har man bemærket en øget interesse for at søge job på grund dagpengeperiodens halvering.

I en undersøgelse foretaget af Agenda, der udgives af Dansk Arbejdsgiverforening, tilkendegiver 67 procent af cheferne på jobcentrene, at de er enten "meget enige" eller "enige" i, at den kortere dagpengeperiode har været med til at øge nyledige dagpengemodtageres jobsøgning.

Blot 10 procent er "uenige" eller "meget uenige" i det udsagn.

I forhold til de langtidsledige mener tre ud af fire af jobcentrene, at afkortningen har intensiveret jobjagten.

52 jobcentre - eller lidt over halvdelen af det samlede antal centre i landet - har svaret på Agendas undersøgelse.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce