Dagpengereformen presser ledige i arbejde

Velfærd

20/9/13 8:30

En tredjedel af de langtidsledige får job, lige inden dagpengeperioden udløber efter to år, viser nye tal.

Trods lavkonjunktur og mangel på arbejdspladser så hjælper den udskældte dagpengereform med at sende folk i arbejde.

Det skriver Jyllands-Posten.

Frygten for at miste dagpengeretten betyder nemlig, at langt flere end tidligere hurtigere finder arbejde, efter at dagpengeperioden er halveret fra fire til to år.

Ifølge en analyse fra tænketanken Kraka er andelen, som finder arbejde i de sidste tre måneder op til, at de har været ledige i to år, vokset fra 14 til 33 procent, efter at dagpengeperioden blev ændret med virkning fra 1. januar 2013.

Resultatet bekræfter, hvad de økonomiske vismænd på et meget mere spinkelt talgrundlag var inde på i deres forårsrapport.

- Det er en meget tydelig tendens. Reformen virker. Det er vigtigt at få frem, fordi debatten og mediernes fokus stort set kun har været på de folk, der falder ud af dagpengesystemet, siger ledende arbejdsmarkedsøkonom Andreas Højbjerre fra Kraka til Jyllands-Posten.

Ifølge Andreas Højbjerre og andre økonomer kunne effekten have været endnu større, hvis politikerne ikke havde gennemført den særlige uddannelsesordning og en ny midlertidig arbejdsmarkedsydelse for de mange, der er ved at falde for tidsgrænsen.

Også på landets jobcentre har man bemærket en øget interesse for at søge job på grund dagpengeperiodens halvering.

I en undersøgelse foretaget af Agenda, der udgives af Dansk Arbejdsgiverforening, tilkendegiver 67 procent af cheferne på jobcentrene, at de er enten "meget enige" eller "enige" i, at den kortere dagpengeperiode har været med til at øge nyledige dagpengemodtageres jobsøgning.

Blot 10 procent er "uenige" eller "meget uenige" i det udsagn.

I forhold til de langtidsledige mener tre ud af fire af jobcentrene, at afkortningen har intensiveret jobjagten.

52 jobcentre - eller lidt over halvdelen af det samlede antal centre i landet - har svaret på Agendas undersøgelse.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.