Danmark havde laveste inflation i 60 år i 2013

Politik

10/1/14 11:39

De generelle prisstigninger i Danmark landede på 0,8 procent i 2013, og det er det laveste niveau siden 1953.

Ikke siden 1953 har Danmark haft så lav inflation som i 2013.

Inflationen landede sidste år på 0,8 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er det laveste niveau for årsgennemsnittet for de generelle prisstigninger i Danmark i 60 år.

- Det er formentlig en rekord, der kommer til at stå uberørt i mange år fremover, skriver Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, i en kommentar.

- Forklaringen på det historiske dyk i inflation skal findes i den økonomiske krise, der har holdt såvel dansk som europæisk økonomi i et jerngreb over de seneste år, tilføjer han.

Den lave inflation er hjulpet på vej af, at det er svært for danskerne at hente store lønstigninger hjem, når krisen kradser, og beskæftigelsen falder, lyder det fra Tore Stramer.

- Samtidig med at den lave og til tider faldende efterspørgsel har betydet, at butikker og virksomheder ikke har kunnet øge priserne i samme tempo som tidligere, siger han.

Derudover har regeringens sænkning af afgifter på øl og sodavand også givet forbrugerpriserne et lille hak ned og har hjulpet det lave årsgennemsnit på vej.

Lav inflation er godt nyt for forbrugerne, som får styrket deres købekraft, lyder det fra Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- For selvom lønstigningerne var små i 2013, var stigningen i forbrugerpriserne endnu mindre. Danskerne realløn steg derfor i 2013 i modsætning til de to foregående år, hvor reallønningerne skrumpede, siger hun i en kommentar.

Det samlede forbrugerprisindeks steg i december 2013 0,8 procent i forhold til samme måned sidste år.

I 2012 var landede inflationen samlet på 2,4 procent.

/Ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.