Danmark havde laveste inflation i 60 år i 2013

Politik

10/01/2014 12:39

De generelle prisstigninger i Danmark landede på 0,8 procent i 2013, og det er det laveste niveau siden 1953.

Ikke siden 1953 har Danmark haft så lav inflation som i 2013.

Inflationen landede sidste år på 0,8 procent, viser tal fra Danmarks Statistik. Det er det laveste niveau for årsgennemsnittet for de generelle prisstigninger i Danmark i 60 år.

- Det er formentlig en rekord, der kommer til at stå uberørt i mange år fremover, skriver Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, i en kommentar.

- Forklaringen på det historiske dyk i inflation skal findes i den økonomiske krise, der har holdt såvel dansk som europæisk økonomi i et jerngreb over de seneste år, tilføjer han.

Den lave inflation er hjulpet på vej af, at det er svært for danskerne at hente store lønstigninger hjem, når krisen kradser, og beskæftigelsen falder, lyder det fra Tore Stramer.

- Samtidig med at den lave og til tider faldende efterspørgsel har betydet, at butikker og virksomheder ikke har kunnet øge priserne i samme tempo som tidligere, siger han.

Derudover har regeringens sænkning af afgifter på øl og sodavand også givet forbrugerpriserne et lille hak ned og har hjulpet det lave årsgennemsnit på vej.

Lav inflation er godt nyt for forbrugerne, som får styrket deres købekraft, lyder det fra Lone Kjærgaard, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- For selvom lønstigningerne var små i 2013, var stigningen i forbrugerpriserne endnu mindre. Danskerne realløn steg derfor i 2013 i modsætning til de to foregående år, hvor reallønningerne skrumpede, siger hun i en kommentar.

Det samlede forbrugerprisindeks steg i december 2013 0,8 procent i forhold til samme måned sidste år.

I 2012 var landede inflationen samlet på 2,4 procent.

/Ritzau/

Mest Læste

Annonce