Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen
Udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen

Danmark støtter syriske flygtninge med 200 millioner

Politik

15/1/14 11:14

Nødlidende syrere får et "historisk stort" bidrag fra Danmark, lyder det fra udviklingsministeren.

Danmark vil støtte nødlidende syrere og flygtninge med 200 millioner kroner. Det er fire gange så meget, som Danmark lovede ved en konference i 2013.

Det oplyser udviklingsminister Rasmus Helveg Petersen (R) fra Kuwait ved et internationalt donormøde, som ledes af FN's generalsekretær, Ban Ki-moon. Helveg Petersen kalder det danske bidrag for "historisk stort".

- Vi vil i dag sende et meget stærkt signal til verden om, at vi danskere bekymrer os om de millioner af familier og børn fra Syrien, der nu lider nød på tærsklen til Europa. Dem vil vi gå forrest for at hjælpe, først og fremmest fordi de er i voldsom nød, siger Rasmus Helveg Petersen i en pressemeddelelse.

Ministeren understreger, at det også i meget høj grad er i Danmarks interesse at forhindre, at konflikten spreder sig med øget flygtningepres på Europa og Danmark til følge.

Herhjemme appellerer Red Barnet til, udviklingsministeren tænker langsigtet, når den danske del af hjælpen til Syrien skal fordeles.

- Syriens børn udgør nøglen til landets fremtid, og hvis ikke der sættes massivt ind med støtte til uddannelse og beskyttelse frygter vi, at en hel generation af syrere vil blive tabt, siger Mimi Jakobsen, generalsekretær i Red Barnet.

I Syrien er over 100.000 mennesker dræbt, 6,5 millioner mennesker er fordrevet fra deres hjem i Syrien, og knap 2,5 millioner mennesker er flygtet til udlandet. FN skønner, at der er brug for 35 milliarder kroner til ofrene i sin største appel om nødhjælp nogensinde.

Norge giver 460 millioner kroner til ofrene for konflikten i Syrien og nabolandene. Der er sat penge af til projekter i nabolandene, så de kan håndtere de mange millioner syriske flygtninge, siger den norske udenrigsminister, Børge Brende.

I 2013 gav Norge 635 millioner kroner i humanitær hjælp til Syrien. Siden 2011 har Norge ydet 850 millioner kroner i humanitær bistand.

Mødet i Kuwait kommer en uge før den planlagte Syrien-konference, der begynder den 22. januar i den schweiziske by Montreux og fortsætter i Geneve den 24. januar.

Ved mødet i Kuwait lovede USA og de rige lande i Den Arabiske Golf én milliard dollar (ca. seks milliarder kroner) til Syrien. Heraf lovede Kuwaits emir, sheik Sabah al-Ahmed al-Sabah, halvdelen af beløbet, mens USA gav 380 millioner dollar.

Pengene bruges især til mad, medicin, drikkevand og telte.

/ritzau/Reuters