Danskerne vender sig imod voksende egoisme

Bæredygtighed

03/04/2014 23:56

Nick Allentoft

Når man spørger danskerne, hvilke problematiske værdier og tendenser, der i dag er for udbredte, skiller ”egoistisk adfærd” sig klart ud som det største problem, skriver Kristeligt Dagblad.

Næsten to tredjedele – 61 procent – vender sig imod egoisme, mens ansvarsløshed og respektløshed på en delt andenplads ses som et problem af 41 procent. Det fremgår af en ny værdiundersøgelse, som CEM Institute/Voxmeter har gennemført for forsikringsselskabet Alm. Brand. Og ifølge Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet og selv forfatter til flere bøger og undersøgelser om moral og værdier, er resultatet tankevækkende. 
”Når så mange siger fra over for egoisme, ser jeg det som en modreaktion på individualiseringen. Der findes i den danske befolkning et grundlæggende solidarisk instinkt uanset politisk overbevisning, og i denne tid synes folk, at solidariteten alt for ofte bliver brudt,” siger han.
Men ét er vores holdninger, som er til fordel for solidariteten. Noget andet er vores handlinger, som ikke altid lever op til idealerne, påpeger Birthe Linddal, sociolog og fremtidsforsker.
”Der er i de senere år kommet et stadig stærkere fokus på den enkeltes behov. De generationer, som er under 50 år i dag, er opdraget til at tage udgangspunkt i sig selv. Man er bevidst om at leve op til kravene på arbejdsmarkedet, og man oplever prestige
i at have mange Facebook-venner, men forpligtelsen over for den anden er der ikke. Kristendommens tanke om næstekærlighed har sluppet sit tag i befolkningen. Vi føler ikke, vi skylder andre noget,” siger hun.
Læs mere i Kristeligt Dagblad eller på k.dk.

Mest Læste

Annonce