Dansksindet minister er på plads i Slesvig

12/6/12 1:01

Ritzau

Efter den afgørende afstemning står det klart, at SSV's Anke Spoorendonk nu er ny minister i Slesvig-Holsten. Anke Spoorendonk fra det danske mindretalsparti SSV er nu officielt blevet minister i Slesvig-Holsten.

Hun får titel af justits-, kultur- og europaminister i den nye regering, som tirsdag helt som ventet fik et flertal bag sig ved den afgørende afstemning i den nyvalgte landdag i Kiel.

SPD-politikeren Torsten Albig fik 37 stemmer ud af 69 i afstemningen, hvor stemmeafgivningen var hemmelig. Han bliver dermed ny ministerpræsident i den nordtyske delstat som leder af en koalition mellem SPD, De Grønne og SSV.

De tre partier havde tilsammen 35 stemmer og altså flertal alene, men to personer - efter alt at dømme fra Piratpartiet - har altså også peget på Albig som ny regeringschef.

Albig, der tidligere har været overborgmester i Kiel, afløser CDU'eren Peter Harry Carstensen, som fik posten i 2009.

For SSV har valget været historisk, da det lille parti med tilknytning til det danske mindretal for første gang får sæde i regeringen.

SSV er som mindretalsparti fritaget for kravet om at komme over spærregrænsen på 5,0 procent. Partiet fik 4,6 procent af stemmerne og afgørende indflydelse på, hvilken side af landdagen, der skulle have ministerpræsidentposten.

En af partiets store mærkesager under valgkampen - og et af de ultimative krav under koalitionsforhandlingerne - har været, at danske og tyske skoler i Slesvig-Hosten bliver ligestillet, hvad angår bevillinger.

Den foregående konservative regering med forbundskansler Angela Merkels kristelige demokratiske CDU i spidsen reducerede de danske skolers tilskud, så de kun fik 85 procent af de tyske skolers.

En af den nye delstatsregerings store opgaver bliver at navigere i en økonomisk svær tid, hvor den bliver tvunget til store offentlige besparelser.

Men i modsætning til den afgående konservative regering har den nye regering bebudet, at den vil satse offensivt med investeringer i fremadrettede projekter.

Fakta om mindretallets første minister:


Anke Spoorendonk fra det danske mindretal i Nordtyskland er nu officielt minister i den nye delstatsregering.

* Navn: Anke Spoorendonk.

* Født 21. september 1947 i Busdorf ved Slesvig under pigenavnet Hinrichsen.

* Tysk statsborger, men hendes forældre valgte efter Anden Verdenskrig bevidst at melde sig under det danske mindretals faner.
Uddannelse

* 1966: Studentereksamen fra Duborg-Skolen i Flensborg.

* 1976: Cand.mag. i historie og tysk fra Københavns Universitet.
Erhvervskarriere

* 1977-1996: Adjunkt, senere lektor ved Duborg-Skolen.

Politisk karriere
* Siden 1992: Formand for Sydslesvigsk Vælgerforening (SSV) i hjembyen Harreslev.

* 1990-1996: Amtsrådsmedlem i Slesvig-Flensborg Amt.

* Siden 1996: Medlem af SSV's landsstyrelse.

* Siden 1996: Medlem af Slesvig-Holstens delstatsparlament, formand for SSV's landdagsgruppe.

* Modtog i 2005 dødstrusler og fik politibeskyttelse, da hun og SSV var parate til at agere støtteparti for en rød-grøn mindretalsregering, der aldrig blev til noget.

* Fra juni 2012: Minister i en ny delstatsregering, der kommer til at tælle det socialdemokratiske SPD, De Grønne og SSV. Hun har titel af justits- og kulturminister og har samtidig fået ansvaret for europæiske anliggender.

Tillidshverv
* Er blandt andet medlem af regionalforsamlingen for Region Sønderjylland-Slesvig, bestyrelsen for Flensborg Universitet og Rønshoved Højskole.

* Siden 2008 ridder af Dannebrog.

* Privat: Enke efter sin mand John Spoorendonk, som døde i 2007. To børn og seks børnebørn.

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce