Det flytter stemmer når kandidaten ringer på døren

Politik

14/4/14 7:19

Socialdemokraterne gik ved valget i 2011 frem i Thisted efter forsøg med personligt at møde op hos vælgerne.

De 500.000 danskere, som i september 2011 åbnede døren for en socialdemokratisk folketingskandidat, var langt mere tilbøjelige til også at stemme på den socialdemokratiske kandidat, end de ellers havde været, skriver Information.

Det viser en undersøgelse, der blev sat i gang, da Lars Løkke Rasmussen 26. august 2011 udskrev valg. I Thisted-kredsen var en række områder udvalgt og inddelt i tre kategorier:

I et område skulle den lokale kandidat selv lave dør-til-dør-kampagne. I et andet område skulle frivillige stå for kampagnen, mens et tredje område fungerede som kontrolområde, hvor ingen kandidater eller frivillige ville ringe på dørklokken.

Og resultaterne er klare: I forsøgsområderne var kendskabet til kandidaten vokset med 39 procent, og andelen af personlige stemmer på Socialdemokraterne voksede med 10 procent.

Samtidig viste forsøgsområderne, at Socialdemokraterne undgik at gå to procentpoint tilbage, som partiet ellers gjorde i kontrolgruppen. Tværtimod gik partiet to procentpoint frem, så effekten af kampagnen for Socialdemokraterne blev på fire procentpoint.

- Vi forventede, at det ville have en positiv effekt, men vi havde faktisk ikke troet, at den ville være så signifikant, siger Daniel Witt Jason, der står bag undersøgelsen, og som i dag arbejder som politisk konsulent i Socialdemokraternes Analyse- og Informationsafdeling.

Simon Kollerup, der var socialdemokraternes kandidat i Thisted, stillede for første gang op til Folketinget i 2011. I kredsen fik Socialdemokraterne 13.303 stemmer. De 9634 var personlige stemmer på Simon Kollerup, der nu er kommunalordfører.

Den nye undersøgelse bliver offentliggjort i forbindelse med, at professor Kasper Møller Hansen og lektor Karina Kosiara-Pedersen fra Københavns Universitet præsenterer deres samlede analyser af folketingsvalgkampen i bogen Folketingsvalgkampen 2011.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.