DF og LA harcelerer over rygeforbud i kræftpakke

Politik

24/08/2016 14:58

Nick Allentoft

Det er for ambitiøst og naivt at tro, at man kan få rygefri generation i 2030 ved forbud, mener DF og LA.

En del af regeringens Kræftpakke IV, der vil tilføre et milliardbeløb til bedre behandling af kræft, indeholder en ambition om en røgfri generation i 2030.

Det skal blandt andet opnås ved et rygeforbud på erhvervs- og ungdomsuddannelser. 

Men det møder modstand hos to af partierne i blå blok, der derfor tøver med at stemme for pakken i dens nuværende form, når finansloven skal forhandles på plads.

- Ærligt talt så tror jeg ikke på det. Hvis vi skulle have en røgfri generation om 13 år, regner jeg også med, at regeringen samtidig har ryddet alle sociale problemer af vejen. 

- For det er dem, der gør, at de unge har brug for den støttepind, som en cigaret er, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Hun kalder det for naivt at tro, at forbud løser problemet. 

- Jeg har svært ved at forstå, hvordan de kan tro, at de ved et forbud kan få en generation, der ikke ryger. Der skal nogle helt andre tiltag til, og det er på den sociale side. 

- Mange af dem har et liv med problemer, som ligger langt fra det, ministeren selv har haft med en guldske i munden, siger hun.

Hos Liberal Alliance er man imod forbud og mener, det er op til de unge selv, om de vil ryge eller ej. 

- Vi vil ikke gå forbudsvejen. Man kan fortsætte med at informere om, hvor farligt det er, og forsøge at påvirke kulturen, men det er folks egen beslutning, og det må vi have respekt for, siger sundhedsordfører May-Britt Kattrup (LA).

- Det gælder også, selv om staten synes, det er forkert. Man må tage ansvar for sit eget liv og have lov til at bestemme de her ting selv, siger hun.

Hos De Konservative er man ikke lige så konkret i sin udmelding. Her oplyser sundhedsordfører Mette Abildgaard, at partiet ikke har taget stilling til spørgsmålet endnu. 

- Men vi er enige i, at vi har et problem med alt for mange rygere på erhvervsskolerne, og vi er villige til at se på, hvad der kan gøres, siger hun.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce