DI: Stil krav til private velfærdsleverandører

Velfærd

22/2/14 10:54

Nick Allentoft

Sverige er længere fremme med private leverandører i ældreplejen - og det svækker ikke kvaliteten.

Dansk Industri (DI) hilser en ny svensk rapport om private leverandører i ældreplejen velkommen. Branchedirektør i DI, Mette Rose Skaksen hæfter sig ved rapportens konklusioner.

- Rapporten slår klart fast, at den svenske ældrepleje ikke har lidt under, at man bruger langt flere private leverandører. 

- Tværtimod refererer rapporten analyser, der viser, at private plejehjem er mindst lige så gode og på mange områder bedre end de kommunale plejehjem. Det er jeg glad for, siger Mette Rose Skaksen.

Rapporten, der er udarbejdet af forskere ved fra en ekspertgruppe i offentlig økonomi (ESO) under det svenske Finansministerium, har målt offentlig og privat ældrepleje på 11 kvalitetsparametre, og på otte af dem var de private leverandører bedst.

Forskerne konkluderer, at der ikke er "systematisk" belæg for, at privatiseringen af ældreplejen har ført til lavere kvalitet i plejen af de ældre i Sverige.

DI har et mål om, at private leverandører kan få adgang til at levere ydelser til den danske ældrepleje på lige fod med kommunale leverandører.

- De danske omsorgsvirksomheder vil meget gerne have, at kommunerne stiller krav til kvalitet i ældreplejen, når de gennemfører udbud af eksempelvis plejehjemsdrift, og at de også fører tilsyn med, at både den kommunale og private leverandør lever op til kvalitetskravene. 

- Når det offentlige inddrager private leverandører bør det ikke kun handle om at få den laveste pris. Men også om at kommunerne stiller krav til kvaliteten i den ældrepleje, der skal leveres, siger Mette Rose Skaksen.

Regeringens nedsatte Produktivitetskommission gav i denne uge debatten om udlicitering af velfærdsopgaver ekstra brændstof. Kommissionen peger på, at der er mange penge at spare ved at lade private aktører overtage driften af eksempelvis skoler, plejehjem og børnehaver.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.