Ekspert: 5-årige er ikke skoleparate

Velfærd

07/01/2014 13:31

5-årige er ikke klar til en skemalagt hverdag, de har brug for mere leg, mener forsker.

Børn har brug for leg og ikke skoleskemaer, når de er fem år, mener Niels Egelund, forsker på Aarhus Universitet og formand for det danske Pisa-konsortium.

- Børn er overhovedet ikke klar til at starte i skole, når de er fem år gamle. Jeg synes, vi skal bevare de udmærkede dagtilbud, vi har i dag, siger han.

Ifølge en analyse fra tænketanken Kraka vil et år mere i skole ellers sende danske elever direkte ind i top-10 og gøre op med ellers skuffende resultater i Pisa-testen.

Tænketanken har regnet på, hvordan Danmarks placering vil være i testen, hvis vores børn har et års ekstra skolegang.

Ifølge Krakas analyse vil danske børn, hvis de starter et år tidligere i skolen, tage et ordentligt spring fra nummer 18 i læsning i dag til en 4. plads på verdensplan.

Men i langt de fleste af verdens lande starter børnene i skole, når de er seks år, præcis ligesom de gør i Danmark, påpeger Niels Egelund.

- I nogle få lande starter børnene i skole, når de er ned til tre år gamle. Men det er lande, der ikke har børnehaver eller vuggestuer. Vi har jo start set institutionaliseret alle børnene, når de er et år gamle, siger han.

Selvom forskeren altså ikke mener, at det er en god idé, at børnene bliver i børnehaven, til de er seks år, vurderer han dog, at daginstitutioner kunne have mere fokus på at gøre børnene klar til skolestart.

- Man kunne lægge læring og struktur ind i dagtilbuddene, så børnene i højere grad er klar til at starte i skole, når de er seks år gamle, siger han.

Desuden mener Niels Egelund, at det burde være en lærer, ikke en pædagog, der underviser i børnehaveklassen.

- Lad os kalde den første klasse i stedet og indføre noget mere formaliseret undervisning. Så kan børnene starte rigtigt i skole, når de er seks år, siger han.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce