Ekspert: Dankortet er danskernes hjerteblod

Infrastruktur

06/2/14 8:11

Freja Eriksen

Salget af Nets vil uden tvivl give højere gebyrer på dankortet. Køber man dyrt, skal det også give afkast.

Det er danskernes dankort, der er på spil, hvis virksomheden Nets bliver solgt til udenlandske kapitalfonde. Salget kommer til at berøre alle danskere, og derfor interesserer det selvfølgelig også politikerne.

Det siger John Norden, administrerende direktør i forbrugerportalen Mybanker.dk.

- Det er danskernes hjerteblod, og vi har tidligere eksempler på, at et gebyr på 50 øre for at bruge dankortet nærmest afgjorde valget i 2005, siger han. 

Ifølge John Norden har politikerne fået en lærestreg efter salget af 19 procent af Dong til det amerikanske investeringsselskab Goldman Sachs, og det kan være afgørende for dankortets fremtid. Salget af Nets er i sin sidste og afgørende fase.

- Hvis 98,8 procent af danskerne stemmer med fødder ved næste valg, er alt muligt, siger han.

Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti er bekymrede over, at store kapitalfonde får adgang til hele den finansielle infrastruktur og dermed følsomme personoplysninger om alle danskere.

Derudover frygter de tre partier, at salget af Nets kan føre til prisstigninger for danskerne og underminere et velfungerende og billigt betalingssystem. 

Og det er en fuldstændig logisk konklusion, mener John Norden.

- Det er logik, at hvis man sælger til en høj pris, så vil dem, der investerer, se det som en forretning, der skal give afkast og derved vil det blive dyrere i fremtiden at have et dankort, siger han.

Salget menes at indbringe mellem 11 til 15 milliarder kroner. Heraf vil de store danske banker som Danske Bank og Nordea tjene mindst et par milliarder, lyder vurderingerne.

Virksomheden Nets ønsker ikke at oplyse, hvilke kapitalfonde der har budt på at købe Nets, men angiveligt er kapitalfondene Nordic Capital, Goldman Sachs, ATP, EQT og Bains i konkurrence om selskabet. 

Også den store amerikanske spiller Mastercard er inde i billedet, forlyder det.

Nets blev sat til salg sidste år.

/ritzau/

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.