Ekspert: Dankortet er danskernes hjerteblod

Infrastruktur

06/02/2014 09:11

Freja Eriksen

Salget af Nets vil uden tvivl give højere gebyrer på dankortet. Køber man dyrt, skal det også give afkast.

Det er danskernes dankort, der er på spil, hvis virksomheden Nets bliver solgt til udenlandske kapitalfonde. Salget kommer til at berøre alle danskere, og derfor interesserer det selvfølgelig også politikerne.

Det siger John Norden, administrerende direktør i forbrugerportalen Mybanker.dk.

- Det er danskernes hjerteblod, og vi har tidligere eksempler på, at et gebyr på 50 øre for at bruge dankortet nærmest afgjorde valget i 2005, siger han. 

Ifølge John Norden har politikerne fået en lærestreg efter salget af 19 procent af Dong til det amerikanske investeringsselskab Goldman Sachs, og det kan være afgørende for dankortets fremtid. Salget af Nets er i sin sidste og afgørende fase.

- Hvis 98,8 procent af danskerne stemmer med fødder ved næste valg, er alt muligt, siger han.

Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti er bekymrede over, at store kapitalfonde får adgang til hele den finansielle infrastruktur og dermed følsomme personoplysninger om alle danskere.

Derudover frygter de tre partier, at salget af Nets kan føre til prisstigninger for danskerne og underminere et velfungerende og billigt betalingssystem. 

Og det er en fuldstændig logisk konklusion, mener John Norden.

- Det er logik, at hvis man sælger til en høj pris, så vil dem, der investerer, se det som en forretning, der skal give afkast og derved vil det blive dyrere i fremtiden at have et dankort, siger han.

Salget menes at indbringe mellem 11 til 15 milliarder kroner. Heraf vil de store danske banker som Danske Bank og Nordea tjene mindst et par milliarder, lyder vurderingerne.

Virksomheden Nets ønsker ikke at oplyse, hvilke kapitalfonde der har budt på at købe Nets, men angiveligt er kapitalfondene Nordic Capital, Goldman Sachs, ATP, EQT og Bains i konkurrence om selskabet. 

Også den store amerikanske spiller Mastercard er inde i billedet, forlyder det.

Nets blev sat til salg sidste år.

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce