Ekspert: Klima-vagthund bliver kernen i grøn omstilling

Bæredygtighed

27/1/14 9:53

Freja Eriksen

Et klimaråd kan være med til at sikre en effektiv omstilling til et fossil frit samfund, mener professor.

Et råd, der holder øje med den grønne omstilling, kan være afgørende for at sikre, at Danmark bliver fri for fossile brændsler. 

Det vurderer Katherine Richardson, professor fra Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, efter at klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) har præsenteret sine idéer til en klimalov.

- Det er kernen i sådan en lov, siger Katherine Richardson. 

- Vi er ved at omdanne hele vores energi- og transportsystem, og der er rigtig mange måder, man kan gennemføre den omstilling på. Vi skal gøre det på den mest effektive måde, siger hun.

Professoren var en del af den klimakommission, som den tidligere VK-regering nedsatte i 2008. Kommissionen kom to år senere med sit bud på, hvordan Danmark kunne blive fri for fossile brændstoffer.

Hvis målet skal nås, er det ifølge Richardson afgørende med en evaluering af de tiltag, man tager, og det er der også lagt op til med det nye klimaråd.

- Det er enormt vigtigt, at man får en indbygget kontrolmekanisme, så man forpligter sig selv til at måle, hvordan omstillingen går, og sørger for at få informationer, så man kan bestemme, hvordan man kommer videre, siger hun.

Klimaministeren har mandag foreslået at nedsætte et uafhængigt råd, der skal give fagligt baserede input til den grønne omstilling og agere vagthund over for den førte klimapolitik.

Rådet er en af idéerne til den klimalov, som Folketingets partier skal diskutere i denne uge. 

Enhedslisten glæder sig over loven, men frygter, at den ikke bliver håndfast nok. Partiet kritiserer blandt andet, at der ikke bliver skrevet konkrete klimamål ind i loven. Men det mener Katherine Richardson ikke er afgørende. 

- Vi har en konkret målsætning om at fjerne fossile brændsler fra vores energi- og transportsystem. Hvis man arbejder med det mål for øje, er kortsigtede forpligtelser ikke det væsentligste, siger hun. 

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.